АМКУ розслідує зловживання "Нафтогазом" монополією під час продажу газу: у НАК пояснили, в чому справа

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

Антимонопольний комітет розпочав розгляд справи щодо зловживання газопостачальною компанією "Нафтогаз Трейдинг" монопольним становищем на ринку оптової реалізації природного газу.

Як йдеться у повідомленні АМКУ, він досліджує наявність у діях компанії, яка входить до групи "Нафтогаз", різних підходів до формування ціни на газ для різних постачальників цього палива.

Наприкінці квітня 2021 року група "Нафтогаз" повідомила про готовність дати можливість купувати газ постачальникам, які перепродують його населенню, щоб ті могли створити власний річний тарифний план на період травня 2021 - квітня 2022 року.

При цьому стверджувалося, що основні положення річного контракту "Нафтогаз Трейдингу" містять єдині стандартні умови для всіх постачальників газу побутовим споживачам із фіксованою річною ціною. Однак до АМКУ почали надходити заяви постачальників газу, на думку яких договори "Нафтогаз Трейдингу" містили дискримінаційні умови.

Зазначається, що частка "Нафтогаз Трейдингу" на ринку оптового продажу газу за підсумками 2020 року та першого півріччя 2021 року становила понад 35%, що свідчить про наявність структурних ознак монопольного становища.

"Крім того, зважаючи на вертикальну інтеграцію групи "Нафтогаз", ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" має стабільний доступ до основного ресурсу (сировини) порівняно з обмеженим доступом конкурентів на відповідному ринку. Це у свою черг, свідчить про наявність у компанії ринкової влади на ринку оптової реалізації (постачання) природного газу", — зазначають у комітеті.

У "Нафтогазі" ж пояснюють, що йдеться про угоду з ТОВ "Йе Енергія", яка давала їй можливість закуповувати газ у "Нафтогазу Трейдингу" дешевше, ніж це могли робити конкуренти.

Вона також давала можливість весь газ, придбаний за ціною 7,4 грн за кубометр, перепродувати не населенню, а комерційним компаніям, ціни для яких на ринку можуть перевищувати 40 грн за кубометр. При цьому "Нафтогаз" був змушений все одно постачати газ для потреб населення.

Крім того, контракт створював невиправдані кредитні ризики для "Нафтогазу", оскільки передбачав оплату по факту за проданий газ у період до жовтня 2021 року.

"Угоду з компанією "Йе Енергія", пов'язаною з Дмитром Фірташем, було укладено у березні 2021 року. Керівником "Нафтогазу" на той час був Андрій Коболєв, курував відповідний напрямок роботи в компанії головний виконавчий директор Отто Ватерландер, а безпосереднім підписантом документів виступив директор дивізіону "Трейдинг" Віллем Коппульс", — зазначається у повідомленні.

"Нафтогаз" повідомляє, що з жовтня призупинив дію підписаної попереднім керівництвом угоди "Йе Енергією", чим запобіг можливі багатомільярдні зловживання.

"Борги компанії "Йе Енергія" перед національною компанією за цими угодами не погашені до цього дня. Завдяки розірванню зазначеного контракту нове керівництво "Нафтогазу" запобігло втратам для державної компанії і, відповідно, отриманню надприбутків "Йе Енергією" на суму понад 110 млрд грн", — заявили у НАК.

Також у держкомпанії запевняють, що зараз уже продають газ усім компаніям, які забезпечують населення цим паливом, за єдиною ціною та на однакових умовах у межах балансуючої групи.