"Газпром" загрожує зупинити постачання газу до Молдови через несплату, в країні готуються запровадити НП в енергосекторі

газопровід
Газопровід. Фото: Depositphotos

Російська компанія "Газпром" попередила Молдову про припинення постачання газу до Молдови з 20 січня, якщо поточне постачання не сплатять. Про це повідомляє NewsMaker.

"Газпром" направив офіційний лист до "Молдовагазу", в якому повідомив про намір припинити постачання природного газу до Молдови у разі несплати поточного постачання до 20 січня", — заявила прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця на спільній прес-конференції з міністром інфраструктури Андрієм Спину.

За її словами, у попередні роки "Газпром" дозволяв компанії "Молдовагаз" у холодну пору року оплачувати поточні поставки газу з відстрочкою на кілька місяців, але зараз ситуація змінилася.

"Іншими словами, у нас є офіційний лист, у якому повідомляється, що існує реальний ризик припинення постачання природного газу", — оголосила Гаврилиця.

"На жаль, "Газпром" загрожує залишити споживачів без газу замість того, щоб вжити заходів, які допоможуть "Молдовагаз" виконати договірні зобов'язання перед споживачами та постачальниками. Незважаючи на те, що концерн володіє мажоритарним пакетом акцій у "Молдовагаз", — підкреслила Гаврилиця.

Вона вважає, що в країні необхідно запровадити надзвичайний стан в енергетичному секторі.

Андрій Спину заявив, що "Молдовагаз" до 20 січня виплатить "Газпрому" $38 з необхідних $63 млн авансу за половину січня. За його словами, чинний тариф не покриває вартість газу в січні, і утворилася "дірка" у $25 млн, а "Молдовагаз" не зміг домовитися з "Газпромом" про відстрочку оплати або кредитування компанії.

"Ми зіткнулися з реальним ризиком припинення постачання", — додав Спину.

Уряд Молдови 19 січня схвалив запровадження надзвичайного стану в енергетичному секторі через ризик припинення постачання природного газу. Тепер це рішення має схвалити парламент.

"Проект передбачає, що розпорядження надзвичайної комісії набудуть чинності негайно після їх ухвалення. Режим НП пропонуємо ввести на 60 днів, враховуючи, що схожа ситуація може повторитися у лютому та березні", - заявив Андрій Спину.

Подібна ситуація вже виникала у листопаді 2021 року. Тоді, щоб "Молдовагаз" зміг розплатитися за російський газ, парламент країни ухвалив поправки до держбюджету на 2020 рік. Однією з них передбачалося надання 1,7 млрд леїв (78,8 мільйона доларів) держпідприємству Energocom. З цієї суми 1,4 млрд леїв було направлено "Газпрому" на оплату боргу.

У зв'язку із кризою в енергетичній сфері Молдова була змушена запровадити режим надзвичайного стану терміном на 30 днів, але на допомогу прийшла Україна. Вона надала природний газ для балансування газотранспортної системи Молдови. У результаті договір між "Газпромом" і "Молдовагазом" таки був продовжений на п'ять років.

Фото: Depositphotos