Латвія відмовиться від російського газу у 2023 році, — голова Мінекономіки Вітенбергс

Латвія відмовиться від російського газу у 2023 році, — голова Мінекономіки Вітенбергс

Уряд Латвії вирішив припинити імпорт природного російського газу з 1 січня 2023 року. Про це повідомив міністр економіки Латвії Яніс Вітенбергс, передає видання ERR.

Він назвав це рішення історичним, адже воно допоможе зміцнити енергетичну безпеку Латвії. Уряд уже передав відповідний законопроєкт до парламенту, який передбачає внесення необхідних змін до законодавства.

"Перший крок Латвії — домовитися з Фінляндією та Естонією про те, що Латвія зможе отримувати додатковий газ із терміналу в Палдіскі доти, доки не побудує власний газовий термінал", — розповів Вітенбергс.

Крім того, уряд Латвії ухвалив рішення створити резерв зрідженого природного газу на Інчукальній сховищі.

Нагадаємо, Литва стала першою державою Європейського Союзу серед країн-клієнтів "Газпрому", яка досягла незалежності від постачання російського газу, заявив литовський міністр енергетики Дайнюс Крейвіс. За його словами, така відмова стала результатом довготривалої та послідовної енергетичної політики та своєчасних інфраструктурних рішень.

При цьому незабаром, можливо, вся Європа відмовиться від російського газу, адже президент РФ Володимир Путін 31 березня заявив, що він підписав указ про новий порядок розрахунків за російський газ із так званими "недружніми країнами" в рублях. До списку таких країн включено всі держави-члени ЄС.

Проте європейські лідери (крім влади Угорщини) заявили, що не погодяться на такі умови.

Фото: ua.depositphotos.com