"Нафтогаз" буде змушений просити грошей із бюджету, щоб закупити газ на наступний опалювальний сезон, — Коболєв

коболєв нафтогаз
Андрій Коболєв. Фото: Facebook Коболєва

Для проходження наступного опалювального сезону "Нафтогазу" потрібно імпортувати близько 8 мільярдів кубометрів газу. Про це колишній голова правління Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” Андрій Коболєв заявив в інтерв'ю виданню Forbes.

"Нафтогаз" зараз почав імпортувати газ, незважаючи на всі розмови, що газу є достатньо. Велика зона ризику – це березень. Холодний березень може змусити бізнес "прикручувати"  обходитись меншою кількістю газу",  сказав Коболєв.

За його словами, Мінфіну доведеться виділити компанії значну суму, а наступної зими "Нафтогазу" потрібно імпортувати близько 8 мільярдів кубометрів.

"Точніша цифра стане зрозумілою наприкінці опалювального сезону. Навесні ціна має відкотитися, і можна буде купувати газ не за $1000, а за $500-600. Де вони знайдуть стільки грошей, щоб відновити запаси газу наступного року? Я про це навіть думати не хочу  страшно. Швидше за все, доведеться просити у держави",  стверджує колишній глава "Нафтогазу".

При цьому він скептично поставився до ідеї отримати доступ до туркменського енергоносія.

"Росіяни туркменський газ не пустять. Їм просто невигідно  скоротиться їхня частка ринку. Це все казки для начальників, щоб вони вірили у світле майбутнє",  упевнений Коболєв.

Альтернативою він вважає пустити туркменський газ у газопровід TANAP, що проходить через Туреччину. Але для цього потрібно побудувати ще один газопровід. Тоді вдасться в обхід Росії отримати доступ до туркменського газу.

Нагадаємо, незалежно від наявності транзиту природного газу з Росії, Україна може імпортувати 27 млн ​​кубометрів зі Словаччини та 8 млн кубометрів з Угорщини.

При цьому колишній спеціальний представник Держдепу США з питань України у 2017-2019 роках Курт Волкер заявив, що у довгостроковій перспективі США можуть замінити РФ на ринку газу в Європі, але Україна здатна видобувати більше власного газу.