У довгостроковій перспективі США можуть замінити РФ на ринку газу в Європі, але й Україна здатна видобувати більше газу — Волкер

Колишній спеціальний представник Держдепу США з питань України у 2017-2019 роках Курт Волкер пояснив, чи зможе США із союзниками замінити Росію як постачальника газу до Європи своїм зрідженим газом, і в якій це тимчасовій перспективі може статися.

"Не думаю, що це можливо в короткостроковій перспективі. Але в більш тривалій перспективі можна досягти, щоб була забезпечена диверсифікація з енергетичними джерелами, щоб не було ситуації, коли Європа залежить тільки від одного постачальника енергоресурсів", - зауважив у коментарі Delo.ua. Курт Волкер, який прибув до Києва 3 лютого на відкриття Американського університету.

У кінці грудня 2021 року американські танкери з газом, що рухалися до Азії, змінили напрямок на Європу. Це пов'язано з тим, що на тлі газової кризи, спровокованої РФ, європейські ціни на блакитне паливо стали вищими, ніж азіатські.

Але для України Волкер бачить інше вирішення проблеми із газопостачанням.

"Думаю, що Україна здатна видобувати більше власного газу. І, знову ж таки, я був би радий побачити більше іноземних інвестицій та внутрішніх українських інвестицій саме у цей напрямок розвитку української економіки.

Раніше глава НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко також висловив думку, що Україна може купувати газ у американських експортерів, але все одно це не вирішить питання енергобезпеки країни. Він вважає, у довгостроковій перспективі Україна зможе відмовитися від імпорту газу, якщо влада "робитиме все правильно і розумно".

Нагадаємо, після прибуття до Європи танкерів із США ціни на газ впали до 836,3 долара за тисячу кубометрів. Це дозволило компенсувати низькі постачання газу з Росії газопроводом "Ямал — Європа". Перед цим, 21 грудня 2021 року, ціна на газ на біржі ICE Futures досягла нового історичного рекорду – 187,47 євро за МВт·год, тобто $2272 доларів за тисячу кубометрів.

Ціни на газ почали стрімко зростати після розвороту на реверс газопроводу "Ямал — Європа".