Не Ахметов: хто найбільший гравець у сонячній енергетиці України

сес
Сонячна електростанція. Фото: прес-служба ДТЕК

Сонячна енергетика — перспективна сфера вкладення коштів, оскільки термін окупності промислової СЕС становить у середньому від п'яти до семи років. Видання InVenture склало рейтинг найбільших виробників сонячної електроенергії в Україні.

Очолює список бізнесмен із США Річард Дейтс, якому належать 26 СЕС загальною потужністю 535,7 МВт. Раніше він був бізнес-партнером співвласника інвестиційної компанії ICU Макара Пасенюка, але у 2019 році фонд Дейтса VR Capital викупив частку ICU у спільних проектах альтернативної енергетики. У результаті американський підприємець став "королем" українського ринку сонячної енергетики.

Друге місце серед виробників сонячної електроенергії займає компанія ДТЕК Ріната Ахметова. Найбагатший українець володіє трьома СЕС сумарною потужністю 490 МВт: Трифонівською (10 МВт), Нікопольською (200 МВт), Покровською (240 МВт). Останні дві станції — найбільші в Україні та входять до п'ятірки найбільших у Європі.

Китайська компанія CNBM New Energy Engineering Co має у власності СЕС загальною потужністю 301 МВт. Раніше всі ці станції належали компанії братів Клюєвих Activ Solar, яка була найбільшим виробником сонячної електроенергії в Україні.

Але в 2016 році Activ Solar збанкрутувала, а її СЕС перейшли у володіння CNBM в рахунок погашення боргів колишніх власників. Сьогодні до китайської корпорації входять: "Схід Солар", "Лиманська Енерджі 1, 2", Дунайські СЕС-1 та СЕС-2, "Нептун Солар", "Франко Піві", "Франко Солар", "Приозерне", "Болград Солар" ".

Колишній співвласник ТРЦ "Караван", співвласник агрокомбінатів "Слобожанський" та "Каліта", а також мережі супермаркетів Topmart Сергій Хрипков володіє тринадцятьма сонячними електростанціями сумарною потужністю 175 МВт. Йому належать: "Нива Енерго", "Лідер", "СЕС Дібрівка", "Поділля Солар Про", "Станіслав Інвест", "Енергосолар Інвест", "Веліген Солар", "Велітон Солар". Станції знаходяться у Кіровоградській, Херсонській та Вінницькій областях. Найбільша СЕС Хрипкова – СЕС "Інгульець" потужністю 57 МВт, розташована у селі Афанасьївка Миколаївської області.

Діловий партнер і співвласник Hripkova ТРЦ "Караван" Андрій Гордієнко має 17 сонячних електростанцій загальною потужністю 150 МВт. СЕС Гордієнко знаходяться у Херсонській, Миколаївській та Вінницькій областях.

Значний сегмент ринку сонячної енергетики займає інвестиційно-девелоперська компанія UDPR власника холдингу UFuture та засновника інноваційного парку UNIT.City Василя Хмельницького. У вересні 2017 року UDPR запустила свою першу СЕС потужністю 6 МВт. На сьогоднішній день у власності Хмельницького знаходяться 9 СЕС, що генерують 147,4 МВт.

СЕС "Євроімекс" та "Сонячна енергія Плюс" сімей Ковачів та Андрієвих виробляють 36,8 МВт енергії. Станції розташовані у Закарпатській області.

Сукупні потужності станції "Солар Парк Підгородне", бенефіціаром якої є Юрій Гордєєв, у Дніпропетровській області - 21,1 МВт. Компанія входить до групи "Українські системи Солар", якою володіють Ганна Бондаренко, Сергій Брижань, які також володіють компанією з постачання будівельних матеріалів "Солді та Ко".

Під контролем підприємця Геннадій Хілько перебувають три СЕC: "Екотехнік-Дунаєвці", "Сонячна Деражня" та "Екотехнік Нова-Ушиця" у Хмельницькій області, які сукупно виробляють 20,4 МВт.

Станція "Токмак Солар Енерджі" в Запорізькій області на 16,9 МВт належить компанії "Астра Капітал Груп" Сергія Лебедя та Олександро Рєпкіно. Лебідь також володіє "Київенергомонтаж" та "Будмонтаж". Репкін – поліграфією Starpack та "Юкрейніан Вінд Груп".

У власності сімейства колишніх народних депутатів Дубневичів знаходяться, розташовані у Львівській області "Ліг Агро" та "Цетуля Солар" загальною потужністю 19,8 МВт.

Громадянин Молдови Міхай Тибулеак вважається бенефіціаром "Солар-Іф", "Фото-Енерджі", "Геліос-Іф", "Солар Енерджі" загальною потужністю 18,3 МВт. Станції розташовані на Івано-Франківщині. Власником СЕС виступають арабська компанія Джі енд Ем Груп та британська Dolphin International Investments Ltd.

Бізнесмени Олександр Нікіторович та Сергій Кульматицький володіють станціями "Новосвіт", "Гранд Солар", "Енергоінвест", "Він Солар" загальною потужністю 15,6 МВт. СЕС знаходяться у Вінницькій області.

Сергій Божок та Олексій Тимарцев — власники станцій "С.Енерджі-Херсон", "Альтен-Тростянець", "Бі Енерджетікс", "Альтен-інвест" загальною потужністю 14,5 МВт.

Нагадаємо, компанія "Укргідроенерго" працює над запуском виробництва екологічно чистого водню. Вона має у користуванні земельні ділянки, на яких можна встановити електролізери, та доступ до практично необмежених водних ресурсів. Такий напрямок — один із перспективних у "зеленій" енергетиці.

При цьому канадська енергетична компанія TIU згорнула інвестиції в Україні після протистояння з Нікопольським заводом феросплавів, який належить бізнесменові Ігорю Коломойському.