Україна має намір залучити французьку EDF для будівництва нових енергоблоків АЕС

Україна має намір залучити французьку EDF для будівництва нових енергоблоків АЕС
Хмельницька атомна електростанція. Фото: Facebook "Енергоатому"

Україна планує співпрацювати з французькою компанією Electricite de France SA (EDF) у будівництві нових блоків атомних електростанцій (АЕС).

Про це повідомив в ефірі телеканалу "Рада" заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма.

"Йдеться про будівництво нових блоків. Безумовно, ці блоки будуть незалежні від РФ і з погляду палива, і з погляду технологій. У нас були розмови про мобільні атомні реактори, були розмови про технології зберігання палива", - розповів Шурма.

Він пояснив, що Україна прагне співпрацювати за цими питаннями саме з Францією, тому що атомна енергетика цієї країни становить практично 80% виробництва електроенергії.

Саме у Франції знаходиться корпорація EDF, яка є найбільшою у світі та експлуатує 58 безпечних атомних блоків, зазначив Шурма.

"У нас є великі плани щодо розвитку нашої атомної енергетики і в рамках "зеленого переходу" України, і в рамках розширення електроспоживання. Відповідно, ми зараз напрацьовуємо докладну програму співпраці з EDF. Деталі ми також оголосимо пізніше", - уточнив заступник глави ВП.

Він наголосив, що нові блоки АЕС будуть абсолютно незалежні від РФ як з погляду палива, так і з погляду самих технологій.

Це важливо, адже раніше Україна була сильно залежною від Росії не лише в енергетичному плані, а й у плані утилізації ядерного палива. За останнє, як відзначивши 2020 ті ж "Схеми", Україна платила РФ близько 150-200 млн доларів щорічно. Однак у лютому 2021 року "Енергоатом" заявив, що у зв'язку із запуском ЦСВЯП в Україні вирішив остаточно відмовитися від вивезення палива з українських АЕС на переробку в РФ.

22 грудня 2020 року відбулося відкриття першого пускового комплексу ЦСВЯП. В "Енергоатомі" заявили, що його експлуатація розпочнеться після реконструкції залізниці до об'єкту між станціями Вільча та Янів, яка у результаті виявилася завершена лише у липні 2021 року. У листопаді повідомлялося, що "Енергоатом" проводить останні передпускові випробування" ЦСВЯП.