"Україні потрібно залучати інвестиції, які крім ВДЕ будуть спрямовані на розробку нових технологій", -- Максим Тімченко, ДТЕК

"Україні потрібно залучати інвестиції, які крім ВДЕ будуть спрямовані на розробку нових технологій", -- Максим Тімченко, ДТЕК

В Давосі (Швейцарія) впродовж 17-21 січня, триває серія віртуальних панельних дискусій «Davos Agenda 2022», що організовані Всесвітнім економічним форумом (ВЕФ), який через поширення «омікрону» перенесли на літо. Серед ключових тем, які обговорюють світові лідери країн та бізнесів – виклики пов’язані зі зміною клімату. Головними спікерами віртуальної програми стали секретар ООН, президент Китаю, Прем’єр-міністри Індії, Ізраїлю, Японії та голова Єврокомісії. 

Напередодні Всесвітній Економічний форум опублікував «Дослідження сприйняття глобальних ризиків» (GRPS), в якому неефективність заходів щодо боротьби зі зміною клімату була названа головною загрозою на найближчі десять років. Також, до початку події ВЕФ опублікував серію матеріалів від урядових та бізнес-лідерів, які відображають позиції і бачення розвитку енергетики в різних регіонах світу. Від України була опублікована стаття, генерального директора ДТЕК, Максима Тімченка – «5 пріоритетів країн, що розвиваються на шляху до чистої електрифікації».

«За останні кілька років Україні вдалося створити передумови для масштабних змін в секторі відновлюваної енергетики та розпочати процес поступового припинення вуглевидобування. Враховуючи географічний розмір нашої держави ми маємо потенціал зробити значний внесок у декарбонізацію європейського континенту» – зазначає в матеріалі генеральний директор ДТЕК, який сьогодні є одним з найбільших інвесторів у відновлювальні джерела енергії в Україні.

В статті Максим Тімченко також вказує, що з кожним роком популярність «зелених» фінансів зростає і до 2030 року, згідно з дослідженнями, інвестиції в чисту енергетику, в країнах що розвиваються, мають зрости до більше 1 трильйона доларів, у повірянні з 150 мільярдів в минулому році. Тому Україні потрібно створювати інвестиційні умови для залучення коштів, які крім ВДЕ будуть спрямовані на розробку нових технологій: зеленого водню, стійкого авіаційного палива(SAF), зеленого аміаку та інших, які забезпечать декарбонізацію економіки.