"Велика термомодернізація": вже цього року допоможе 1,5 млн українцям платити за опалення на 30% менше – міністр економіки

"Велика термомодернізація" вже цього року допоможе 1,5 млн українцям платити за опалення на 30% менше – міністр економіки
"Велика термомодернізація" вже цього року допоможе 1,5 млн українцям платити за опалення на 30% менше – міністр економіки

Вже наступного опалювального сезону 700 тисяч українських сімей платитимуть за опалення на 30-50% менше завдяки оновленню будинків, яке стартує у рамках програми президента Володимира Зеленського "Велика термомодернізація".

Про це повідомила перша віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко під час засідання Президії Конгресу регіональної та місцевої влади.

"Вже у 2022 році майже 700 тисяч сімей, або 1,5 млн. українців приєднаються до програми "Енергетична незалежність". Це мешканці 600 тисяч квартир загальною площею 30 млн кв. м", — заявила вона.

Перша хвиля термомодернізації охопить 6437 будівель у всій країні, серед них понад 5 тисяч багатоповерхових будинків. На першому етапі будуть відремонтовані будинки, які були зведені до 1990-го року, а на наступному – нові, які мають клас енергоефективності менше за С, розповіла міністр.

Також запуск програми дозволить забезпечити роботою 170 тисяч фахівців, а держава, яка заощадить енергоресурси, зможе їх більш раціонально розподілити.

"Ми зможемо скоротити на 2,5% імпорт газу, це особливо важливо сьогодні, коли держава-агресор використовує енергетику як зброю", — наголосила Свириденко.

Держава планує інвестувати у програму 140 млрд грн, які надсилатимуться "Укрфінжитлом" на цільові кредити під 3% річних органам місцевого самоврядування та військово-цивільним адміністраціям.

Наприкінці минулого року термомодернізацію провели у перших 8 пілотних будинках у Дніпрі, зазначив заступник голови ВП, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко. В оновлених будинках втрати тепла з будівлі та споживання енергоресурсів зменшилося вдвічі.

"Серед заходів передбачається теплоізоляція стін, горищ, підвалів, заміна зовнішніх дверей, встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту та вузла обліку теплової енергії", – сказав Тимошенко.

Він додав, що за завданням президента Зеленського пріоритет в оновленні надаватиметься небезпечним та аварійним будинкам.

У свою чергу глава держави наголосив, що заощаджені завдяки програмі кошти держава направить на соціальні та інші програми.

"Я думаю, що ефект буде масштабним, економія, до речі, 8 млрд грн за опалювальний сезон 2022-2023 років", — навів дані Володимир Зеленський.