Банки наростили пропозицію інвалюти. Що відбуватиметься на валютному ринку цього тижня

Банки наростили пропозицію інвалюти. Що відбуватиметься на валютному ринку цього тижня
Фото: 24 Канал

Минулий тиждень на валютному ринку не відзначився якимись потрясіннями, але намітив кілька вагомих трендів. Українські банки наростили пропозицію готівкових долара і євро, що призвело до помірного укріплення гривні.

З іншого боку, Нацбанк продовжив масштабне скорочення золотовалютних резервів. Регулятор здійснює валютні інтервенції при фіксованому курсі, але все частіше говорить про можливість лібералізацію торгів на міжбанку.

Полягати вона може у встановленні плаваючого курсу, або у встановленні так званого “якоря” у вигляді фіксованого курсу, який НБУ буде регулярно змінювати з огляду на ситуацію на ринку. У будь-якому випадку повернення міжбанку до ринкового ціноутворення буде вкрай поступовим, щоб не було шоку для економіки.

"Воєнні" продажі валюти Нацбанком перевищили поріг у $10 млрд

Минулого тижня НБУ на міжбанку купив за фіксованим курсом у 29,25 грн/$ традиційно символічну суму – $6,6 млн, а продав $774,9 млн. Таким чином з початку війни Нацбанк купив сумарно $1,175 млрд, а продав валюти з резервів більш ніж на $7,397 млрд. Негативне сальдо – $6,222 млрд.

З початку ж року регулятор придбав понад $1,832 млрд, а продав, враховуючи останні інтервенції, вже понад $10,167 млрд. В євро НБУ наразі не проводить інтервенцій, які розпочав з перших же тижнів широкомасштабного російського вторгнення, вже вчетверте.

Протягом війни Нацбанк купив за фіксованим курсом у 31,39 грн/€ майже €111 млн, а реалізував підприємствам через банки для закупівлі критичного імпорту понад €1,789 млрд. Негативне сальдо по євро – €1,678 млрд.

На готівковому ринку гривня злегка укріпилась

На готівковому ринку минулого тижня стрибків не спостерігалось. У понеділок, 6 червня, середній курс долара в банках склав  35-35,8 грн/$. У вівторок валюта злегка подешевшала до 34,67-35,5 грн/$, але опісля курс стабілізувався з несуттєвим звуженням спреду. Під кінець тижня ціна долара складала 34,8-35,4 грн.

На "чорному" ринку з доларом ситуація відрізняється. У понеділок, 6 червня, середній курс складав 34,95-35,2 грн/$, а у вівторок долар, навпаки, подорожчав до 35,1-35,4 грн/$. Згодом "чорний" ринок теж віднайшов рівновагу, звузивши спред, і до кінця минулого тижня курс тримався на рівні 35,15-35,25 грн/$.

Як переконані опитані Delo.ua експерти, цього тижня картина суттєво не зміниться, адже передумов для стрибків курсу готівкового долара немає. Хіба що з понеділка можливе розширення різниці між ціною купівлі і продажу.

Євро на початку минулого тижня в банках трохи подешевшав. У понеділок, 6 червня, курс складав 37-38,2 грн/€, а у вівторок – 36,7-37,9 грн/€. Далі протягом минулого тижня євро теж віднайшов свою "горизонталь", закінчивши вихідні на рівні 36,77-37,6 грн/€.

На "чорному" ринку євро теж плавно подешевшав. Якщо у понеділок, 6 червня, курс склав 37,3-37,7 грн/€, то під кінець минулого тижня – 37,1-37,5 грн/€. З початку поточного тижня можна чекати у банках і на "чорному" ринку розширення спреду, але різких коливань курсу євро учасники ринку не очікують.

Втім, для помірного укріплення гривні на готівковому ринку є свої причини, підкреслив у коментарі нам аналітик Roboforex Андрій Гойлов: "На готівковому валютному ринку гривня до долара опустилася нижче за рівень 35,5 грн/$, а євро послабився до позначки 37,5 грн/€. Зростання пропозиції долара та євро з боку комерційних банків сприятливо впливає на курс української національної валюти", – додає Гойлов.