Українські переселенці в ЄС зможуть міняти готівкові гривні на євро за офіційним курсом

Українські переселенці в ЄС зможуть міняти готівкові гривні на євро за офіційним курсом
Фото: РБК

Вимушені переселенці з України в держави ЄС орієнтовно з 19 квітня зможуть обміняти готівкову гривню на євро за офіційним курсом, встановленим НБУ, – 31,78 грн/€. Таке рішення прийняв Комітет постійних представників, схваливши рекомендацію Ради ЄС про конвертацію банкнот, повідомляють у самій Раді Євросоюзу.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Рекомендація пропонує державам-членам створити національні схеми, які дозволили б конвертувати гривні на аналогічних умовах по всьому ЄС. Схеми дозволять переселенцям з України, в тому числі дітям, обмінювати до 10 тис. грн (приблизно 310) на людину. Конвертація буде безкоштовною. Тривалість обміну становитиме мінімум три місяці.

Втім, важливо відмітити, що такі рекомендації не є юридично зобов'язуючими актами. Таким чином, фактичне впровадження і створення схем повинні вирішуватися державами-членами відповідно до їх національних норм. Ряд країн Євросоюзу вже розробили для цієї мети національні механізми.

Нагадаємо, що на початку квітня Нацбанк послабив та уточнив низку обмежень на угоди в іноземній валюті. З урахуванням запитів банків та волонтерів, НБУ дозволив фізособам переказувати іноземну валюту для купівлі низки товарів за кордоном у межах щомісячного ліміту 400 тисяч грн (в еквіваленті за офіційним курсом НБУ).