"Укрексімбанк" витрачає сотні мільйонів гривень за 50 годин роботи наглядової ради – експерт

"Укрексімбанк" витрачає сотні мільйонів гривень за 50 годин роботи наглядової ради – експерт

Державний "Укрексімбанк" витрачає більше 100 мільйонів гривень за п’ятдесят годин роботи наглядової ради банку під керівництвом Оляни Гордієнко та десятки мільйонів за юридичне обслуговування. Про це повідомляєекспертка Анне Бикова на своїй facebook-сторінці.

Серед документів рахунки, звіти та акти виконаних робіт за підписом ексголови правління банку Євгена Мецгера. Відомо, що банк оплатив юридичній компанії "Саєнко Харенко" 26 342 388 гривень за кілька місяців роботи нової наглядової ради в 2020 році.

"Правова допомога з початком роботи — 7500 євро, підготовка документів — 8000 євро, 6500 євро, 3500 євро, переклад положеня про раду на англійську мову 1800 євро та 12000 євро поточні питання. І це далеко не все. Кошти платників податків йдуть на юридичні фірми і консультантів. Думаю, без корупції у виборі юридичного "консультанта" та відкатів, як заведено, не обійшлось. Лише за кілька місяців 1 млн $ на консультації, все за рахунок держбюджету", – коментує експертка Анне Бикова.

Раніше повідомлялось, що голові наглядової ради банку Оляні Гордієнко постійно підвищують винагороду та станом на 01 лютого 2022 року сума складає 524 056 гривень на місяць. Співмірні зарплатні в інших членів ради.

В інтерв’ю "НВ" Оляна Гордієнко сказала, що вважає оплату правильною і не достатньою."Ми отримуємо не зарплату, а винагороду. Я розумію, що в Україні суми, які люди бачать в деклараціях, які ми розкриваємо, здаються невиправдано високими", – говорить банкірка.  

Політолог Данііл Богатирьов на своїй facebook-сторінці апелює словам Гордієнко: "Вони не здаються високими, вони не виправдано високими і є. Знущання над державою, обкрадання її. Людьми із сумнівною діловою репутацією".

Нагадаємо, банк "Укрексімбанк" є державною власністю, 100% акції якої належить державі в особі Кабінету Міністрів України. Банк засновано в 1992 році. За підсумком 2021 року банк за керівництва Євгена Мецгера отримав прибуток понад 2 млрд гривень.