86% вже щеплених українців згодні вакцинуватись проти Covid-19 щороку — дослідження

86% вже щеплених українців згодні вакцинуватись проти Covid-19 щороку — дослідження

Більшість вакцинованих проти коронавірусу українців згодні робити щеплення щороку, якщо така потреба виникне. Це з'ясували для Delo.ua аналітики онлайн-платформи реал-тайм досліджень LibertyReport.AI у результаті опитування 411 повнолітніх громадян у грудні 2021 року.

Трохи більше ніж половина (55%) опитаних респондентів заявили, що вже вакцинувалися проти Covid-19. Серед них лише 14% не хочуть повторювати щеплення за рік, а 86% виявилися не проти щорічної ревакцинації.

Проте думки цієї частини респондентів розділилися: половина опитаних (52%) згодні регулярно щеплюватися, тільки якщо вакцина буде безкоштовною, а 34% підуть вакцинуватися, навіть якщо це коштуватиме гроші.

Цікаво, що серед готових розщедритися за щеплення трохи більше жінок, ніж чоловіків — 39% проти 31%. У той час, як серед противників ревакцинації більше чоловіків (16% проти 10%).

Інфографіка: Юрій Давидов / Delo.ua

Найоптимальнішою ціною за щорічну вакцинацію українці назвали суму до 200 грн — саме стільки готові викласти 47% тих, хто згоден на «платні» щеплення. 33% можуть заплатити близько 200-500 грн, а 8% респондентів — навіть більше тисячі. Ще 7% прийнятним вважають діапазон від 800 до 1000 грн., а 5% — від 500 до 800 грн.

При ревакцинації більшість (79%) опитаних виберуть ту ж вакцину, яку їм кололи вперше, але 11% все ж таки хотіли б перейти на препарат виробництва Pfizer. Вакцини Moderna і AstraZeneca віддадуть перевагу 4% і 3% відповідно. Ще 3% виберуть інші препарати.

Аналітики також досліджували загальне ставлення українців до вакцинації. З'ясувалося, що народ відрізняється деякою постійністю у своїх переконаннях: рік тому 31% опитаних заявляли, що нізащо не зроблять щеплення від ковіда, і приблизно стільки ж (28%) повідомили про це зараз.

Також за рік рівно вдвічі зросла кількість тих, хто проти обов'язкової вакцинації – з 26% до 50%. А от прихильників поменшало приблизно на чверть — цифра впала з 46% до 34%. Також зменшилося з 28% до 16% тих, хто нейтрально ставився до обов'язківці.

Мабуть, не дуже вірять люди і в безпеку вакцин для дітей — якщо у 2020 році згодних прищепити від коронавірусу свою дитину було 48%, то зараз таких лише 27%

Нагадаємо, раніше генеральний директор Pfizer Альберт Бурла заявив , що людям, швидше за все, потрібно робити щорічні щеплення від коронавірусу протягом багатьох років. Це буде потрібне для підтримки «дуже високого рівня захисту».