У Дніпрі нацгвардієць розстріляв товаришів по службі: п'ятеро загиблих. Поліція затримала солдата

стрільба у дніпрі
На місці події. Фото: dp.informator.ua

У четвер, 27 січня, у Дніпрі сталася стрілянина у військовій частині, яка розташована на Південному машинобудівному заводі (ПМЗ). 20-річний солдат термінової служби відкрив вогонь з автомата та вбив п'ятьох людей. Про це повідомляє "Інформатор".

За словами військових, солдат термінової служби Національної гвардії України зайшов до збройової кімнати, взяв автомат АК-47 та патрони, а потім став стріляти у своїх товаришів по службі. На той момент у караульному приміщенні знаходилося понад 20 солдатів. Двоє з них вибігли надвір, де викликали поліцію та швидку допомогу.

"27 січня о 3 год. 40 хв. на території Південного машинобудівного заводу "Південмаш" сталася трагедія. Військовослужбовець Національної гвардії України солдат строкової служби Рябчук Артемій Юрійович 2001 р. н. при видачі зброї з невстановлених причин пострілами з автомата Калашникова розстріляла варту військовослужбовців НГУ, після чого зі зброєю втік. В результаті цього п'ятеро людей загинули, а ще п'ятеро отримали поранення", — повідомила прес-служба МВС.

У місті запроваджено план "Сірена". По тривозі піднято підрозділи Національної поліції та Національної гвардії. Мотиви скоєного злочину поки що не відомі.

На місце події терміново виїхав командувач Національної Гвардії генерал-полковник Микола Балан.

За даними поліції, той, хто стріляв, знаходиться на території підприємства, де розташована військова частина. Територія оточена та патрулюється. Також працює спецзагін "ТОР".

План "Сирена" вводять у разі нападів на поліцейських або за масових вбивствах.

Артема Рябчука затримали співробітники поліції, повідомив міністр МВС Денис Монастирський.

Артем Рябчук

"На мій наказ буде створено комісію з виявлення обставин, які могли призвести до таких дій військовослужбовця, якого призвали для того, щоб навчити, як захищати країну та піклуватися про безпеку, а не для того, щоб він розстрілював своїх колег.

Також вивчатимуться обставини проходження Артемом Рябчуком військово-медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї", — заявив   міністр.

"Чекаю від правоохоронців повного інформування суспільства про всі обставини злочину. Мотиви вбивці, то як таке стало можливим – все має бути проаналізовано максимально детально. Обов'язкові кадрові висновки мають бути зроблені найближчим часом", - прокоментував подію президент України Володимир Зеленський.

У 2021 році інцидент стався також у навчальному центрі "Десна" Чернігівської області, де застрелився один із військовослужбовців контрактної служби.

Раніше Служба безпеки України запобігла теракту в одному з коледжів у Черкаській області. Було викрито двох студентів, які погрожували здійснити масовий розстріл одногрупників.