Міністерство оборони хоче підписати мирову з фірмами Микитася та пробачити їм 1 млрд гривень боргу, – експерт

Міністерство оборони хоче підписати мирову з фірмами Микитася та пробачити їм 1 млрд гривень боргу, – експерт
Міністерство оборони хоче підписати мирову з фірмами Микитася та пробачити їм 1 млрд гривень боргу, – експерт

Міністерство оборони України збирається піти на мирову угоду з фірмами скандального забудовника Максима Микитася, попри те, що вони не можуть добудувати аварійні склади боєприпасів та звітувати за виділений мільярд гривень. За словами політичного експерта Олексія Курпаса, такий варіант розвитку подій зараз розглядається у міністерстві.

Про це пишуть "Українські новини".

"Чиновники хочуть використати вже обкатану схему. Її нещодавно розкрили журналісти: виявилося, що схожа проблема є зі сховищем відпрацьованого ядерного палива, яке все ніяк не можуть добудувати. Теж контракт на мільярди. І теж фігурує "Укрбудмонтаж", котру пов'язують з Микитасем. Хтось в Міноборони вирішив перейняти досвід колег",  - пише експерт.

Він зазначає, що раніше новий міністр оборони пообіцяв, що склади обов’язково будуть добудовані. Але ймовірно цим питанням у Міноборони займаються ті самі люди, що й раніше.

"Попри гучні заяви, у міністерстві можуть піти на світову з фірмами Микитася – тими самими, які вже витратили мільярд невідомо куди, так і не збудувавши склади. Щоправда, незрозуміло, як це можна зробити юридично. Адже контракти "Північно-українського будівельного альянсу" та "СК "Укрбудмонтаж" закінчилися 31 грудня 2021 року", - додає Курпас.

Своїх грошей на добудову аварійних складів ці компанії просто не мають. А якщо держава знову перерахує їм аванси, то за призначенням гроші не потраплять – бодай тому, що одразу набіжать кредитори Микитася, щоби повернути свої борги.

"У зв'язку з тим, що днями Вищий господарський суд відмовив "Північно-українському будівельному альянсу" у проведенні санації підприємства (чим сплутав карти всім), тепер його треба банкрутувати та ліквідувати. Після чого на нарадах у Міноборони навіть розглядають варіант створення підставної фірми, яка офіційно візьме на себе зобов'язання добудувати склади. Але як вона виграє чесний (якщо він буде таким) тендер? І як зможе працювати, не маючи навіть допуску до секретних об'єктів?" - запитує автор статті.

Крім того, за отриманою інформацією, гроші цій підставній фірмі на добудову першої черги арсеналів мають намір виділити, перекинувши їх з інших об'єктів, або змусивши сьогоднішніх забудовників взяти підставну фірму на субпідряд. Тобто ні інші підрядники не зможуть виконати контракти, ні фірми Микитася.

"Перед реальною загрозою війни країна знову залишається з аварійними складами боєприпасів, які можуть злетіти на повітря будь-якої миті. Чудова перспектива. Виникає лише одне питання – чия це ініціатива і як ці люди змогли обійти керівництво міністерства?" – додає експерт.

Нагадаємо, що наприкінці 2021 року було опубліковано   журналістські розслідування щодо корупції   під час будівництва військових складів. За повідомленнями ЗМІ, фірми з орбіти скандального забудовника Микитася (ТОВ "Північно-український будівельний альянс" та ТОВ "СК "Укрбудмонтаж", пов'язані з братами Якусевичами) ще у 2018 році виграли тендери на будівництво арсеналів у Хмельницькій, Вінницькій та Кіровоградській областях.

Вони отримали майже 1 млрд гривень передоплати та мали здати об'єкти до кінця 2019 року. Але арсенали готові лише на 10%, а робіт уже давно ніхто не веде. При цьому самі фірми всіляко блокують контракти з новими підрядниками та подають   в суди, шантажуючи таким чином всю країну.

Про це, зокрема, розповіли   журналісти проєкту "Bihus. Info". А громадська рада при НАБУ прямо заявила, що аварійний стан складів загрожує національній безпеці.