Справа НДЗ на 9,2 млрд: рейдерська атака на завод закінчилася для учасників кримінальними справами

Справа НДЗ на 9,2 млрд: рейдерська атака на завод закінчилася для учасників кримінальними справами

Миколаївський апеляційний суд оприлюднив повний текст ухвали, якою було скасовано виплату 9,2 млрд грн активістам "Стоп шлам".

На думку колегії суддів, позов не містить жодних доказів збитків від роботи Миколаївського глиноземного заводу, при його розгляді суд першої інстанції допустив численні порушення, а більшість доказів неналежні, зазначає видання "Новини Н".

В опублікованому тексті ухвали Миколаївського апеляційного суду звертають увагу на кілька важливих моментів не лише щодо безпеки роботи заводу, а й щодо фальсифікації доказів та експертиз, що були прийняті судом першої інстанції, та численних порушень, допущених під час розгляду справи.

Суд зазначає, що експертизи, надані активістами, незаконні та не можуть бути використані як доказ. Список осіб, від імені яких було подано позов, змінювався кілька разів, а до рішення суду першої інстанції взагалі включено осіб, яких не було у позові. Також при розгляді справи в суді першої інстанції було допущено низку грубих порушень законодавства. Зокрема, суд прийняв справу до розгляду без сплати повної суми судового збору, розподіл справи на суддю проводився у позаробочий час, всі клопотання захисту НГЗ було проігноровано, а суддя так і не викликала до суду жодного із заявлених потерпілих.

"Наразі всі ці обставини розслідуються правоохоронними органами. Оцінку діям судді першої інстанції, експертів, громадських активістів та інших залучених осіб мають давати Національне антикорупційне бюро, Державне бюро розслідувань та Національна поліція, які вже розслідують численні кримінальні провадження. Сподіваюся, що досудове розслідування у цих справах завершиться направленням обвинувальних вироків до Вищого антикорупційного суду та інших судів відповідно до юрисдикції", — зазначає адвокат Миколаївського глиноземного Володимир Ващенко.

Наразі триває розслідування 5 кримінальних проваджень щодо учасників рейдерської атаки на НГЗ.

Зокрема, у поліції розслідують дії членів ГО "Стоп шлам". Правоохоронці кваліфікують їх за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України як замах на шахрайство у особливо великих розмірах. У рамках цього кримінального провадження вже встановлено, що у списках позивачів є померлі люди, а також ті, хто взагалі не знає про позов — дані цих людей були використані без їхнього відома.

У НАБУ відкрито кримінальне провадження та здійснюється досудове розслідування стосовно судді Ірини Бобрової за ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою). А в ДБР триває розслідування за статтею 376-1 Кримінального кодексу України щодо незаконного втручання у роботу автоматизованої системи документообігу суду та службового підроблення судді.

Також поліція відкрила кримінальне провадження за фактом підробки документів експертами Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Правоохоронці кваліфікують дії Ірхіна, Левчука та Литвиненка за частиною 2 статті 384 Кримінального кодексу України — "Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу".

Ще одне кримінальне провадження розслідується за частиною 4 статті 358 "Підробка документів, печаток, штампів та бланків, збут або використання підроблених документів, печаток, штампів" — адвокати "Стоп шлам" надали до суду довідки про захворювання коронавірусом із явними ознаками підробки.