Що робить нас щасливими: про книгу про урбаністику "Щасливе місто", фільм про Білла Гейтса та нові підкасти — Євген Мушкін, ВДНГ

Що робить нас щасливими: про книгу про урбаністику "Щасливе місто", фільм про Білла Гейтса та нові підкасти — Євген Мушкін, ВДНГ

Євген Мушкін, генеральний директор Національного комплексу "Експоцентр України" (ВДНГ) поділився своїми інтелектуальними знахідками 2021 року та улюбленою класикою, яка не втрачає актуальності. У добірці рекомендацій — фільми та підкасти для загального розвитку, книга про урбаністику та лекції про системне мислення та фінанси.

Що почитати

"Щасливе місто. Як міське планування змінює наше життя" Чарльза Монтгомері

Урбаніст і журналіст Чарльз Монтгомері написав цю книгу, проаналізувавши свій досвід, який він здобув, подорожуючи по всьому світу. На прикладі різних міст він розповідає, які елементи роблять їх мешканців щасливішими. Міста просто зобов'язані виконувати щонайменше три ключові завдання — зручне місце для роботи, комфортне місце для життя, що надихає громадський простір.

На жаль, Київ поки що робить боязкі спроби наблизитися до найкрутіших прикладів із книги «Щасливе місто». Але водночас дуже добре , що один із найпомітніших урбаністичних проектів року — урбан-парк — розмістився саме на ВДНГ. І це правильно соркестрований громадський простір, що надихає.

Що подивитися

"Всередині мозку Білла: Розшифровка Білла Гейтса" Девіса Гуггенхайма, 2019

Чотирьохсерійний фільм виробництва Netflix допомагає ближче познайомитися з неабиякою особистістю Гейтса: дізнатися про те, як мислить і чим займається людина, яка має все, і яка може собі дозволити займатися практично всім, чим завгодно. Режисер фільму - оскароносний Девіс Гуггенхайм, який зняв такі документальні стрічки як "незручна правда", "Приготуйтеся, буде голосно", "В очікуванні Супермена".

«Гра в імітацію» Мортена Тільдума, 2014

Фільм не новий, але завжди актуальний. Він заснований на реальних подіях і чудово розкриває тему цінностей та меж мислення людини. В основі сюжету - історія криптографа Алана Т'юрінга, роль якого блискуче виконав британець Бенедикт Камбербетч. Якщо раптом ви ще не дивилися - обов'язково займіться цим у вихідні.

«Не дивіться вгору» Адама Маккея, 2021

Як зазначено спочатку , фільм заснований на цілком ймовірних подіях. Але найактуальніше у цьому, що у жанрі сатиричної трагікомедії показано , чим можуть обернутися дії ( чи бездіяльності ) людей, яким суспільство довіряє управляти. Через реалістичність сценарію дивитися фільм часом непросто , проте доглянути і обдумати все побачене варто - щоб зробити правильні висновки і не припуститися фатальних помилок хоча б зі свого боку.

Які підкасти послухати

Подкаст «26 квітня»

Минулого року я відкрив формат подкастів. Цьому передувало кілька подій. Перше: моя участь у записі одного з них. Знайомий запросив поговорити про виховання малюків для каналу для сімей, які чекають на дитину.

За кілька днів після виходу цього подкасту мій друг Андрій Шабанов надіслав мені свою працю — перший запис підкасту «26 квітня», присвяченого Чорнобилю.

Вийшов справжній аудіосеріал, у якому Андрій розкриває тему на своєму життєвому прикладі. До речі, через добу після виходу першої серії «26 квітня» опинився на другому місці за кількістю прослуховувань серед українських подкастів. Рекомендую послухати кожному, хто цікавиться темою.

До речі, ще один спосіб «вникнути» у події 1986 року – познайомитись із освітнім проектом та комунікаційною платформою «Чорнобиль. Подорож» - продовженням однойменної виставки, яка проходила у першому павільйоні ВДНГ з травня по липень 2021 року.

Які лекції вибрати

Рекомендую послухати лекції Олександра Саврука (Києво-Могилянська бізнес школа) про системне мислення та Володимира Савчука ― одного з найкращих, на мою думку, викладачів із фінансів у світі.

  Минулого року я спробував себе у ролі викладача і мені сподобалося. Тому один із планів на 2022 рік – «прокачати» викладацькі навички   та збільшити кількість власних лекцій.