Як святкуватимуть 300-річчя Сковороди: філософ, що «ожив», почне давати в Instagram пророцтва на кожен день

Як святкуватимуть 300-річчя Сковороди: філософ, що «ожив», почне давати в Instagram пророцтва на кожен день
Айдентика проекту "Світ Сковороди". Надано Міністерством культури та інформаційної політики

Марафон на честь 300-річчя Григорія Сковороди розпочався сьогодні, 6 лютого – за 300 днів до дня народження філософа, який відзначать 3 грудня. Які події готуються провести протягом найближчих 300 днів Мінкульт та приватні компанії, щоб вирішити озвучене завдання: відійти від стереотипного сприйняття Сковороди як «філософа з сумкою» та залучити українців до нового осмислення його спадщини?

Проєкт відзначення 300-річчя Георгія Сковороди назвали "Світ Сковороди". Айдентику для кампанії розробило комунікаційне агентство Postmen та літературний критик Євген Стасіневич.

Айдентика проєкту "Світ Сковороди". Надано Міністерством культури та інформаційної політики

Брендбуком для проєктів, присвячених 300-річчю філософа, можуть користуватися всі, хто готує ювілейні проеєти, зокрема й приватні ініціативи.

Інформація знаходиться на сайті МКІП та Держмистецтв. Сам брендбук можна вантажити за посиланням. Скоро його можна буде побачити на сайті skovoroda300.org.

Кожен бачив постать на грошовій купюрі. Кожен думає, що знає. Проте чи це знає насправді? Як казав сам Григорій Савич: «Визнач смак не по шкаралупі, а по ядру".

Ярослав Ведмідь засновник комунікаційної агенції Postmen

Як святкуватимуть 300-річчя Сковороди: приватна ініціатива

Перша масштабна приватна ініціатива відзначення річниці філософа стартувала.

Skovoroda.Today

Де: Instagram (@skovoroda.today) та сайт Skovoroda.Today

Коли: з 6 лютого протягом 300 днів до 3 грудня.

Ініціатори: агенція Republic консалтингової групи One Philosophy).

Сковорода, яким його вигадала команда One Philosophy,   -   28-річний філософ, який шукає своє покликання та ділиться своїми роздумами в Instagram. Його цитати стануть точними прогнозами на кожен день, а коментарі до сьогоднішніх подій – ще одним фільтром для прийняття рішень.

Сковорода постає у сучасному диджитальному світі наставником, вчення якого залишається актуальним у ХХІ столітті, його концепція гуманізму може стати підтримкою для українців.

«Оживив» образ філософа український додаток Reface. Голосом Сковороди став актор Національного театру ім. Івана Франка Віталій Ажнов.

Протягом 300 днів проєкт розкриватиме образ філософа. Крім прогнозів у вигляді цитат з його творів, будуть розроблені туристичні маршрути, пов'язані з ім'ям Сковороди та буде представлена сувенірна продукція.

Можна буде познайомитись із діалогами сучасних філософів різних країн.

Які заходи до 300-річчя Сковороди у планах Мінкульту

Міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко у своєму телеграм-каналі про заплановані заходи повідомив коротко.

  1. Велика реставрація у Сковородинівці: село на Харківщині (колишня садиба поміщика Андрія Ковалевського, де минули останні роки життя філософа), там знаходиться Національний музей Сковороди.
  2. Публікація творів Сковороди та творів про нього за підтримки Українського інституту книги.
  3. Пітчинг фільмів і мультфільмів, присвячених Сковороді.
  4. Проєкти на гранти Українського культурного фонду.
  5. Проєкт у штаб-квартирі ЮНЕСКО.