За скільки пішов з молотка "Чорний лебідь" - топ продажів торгів "Золотого сечения"
Чорний лебідь" Леоніда Козлова ($101,75 тисяч). Фото: "Золотое сечение"

За скільки пішов з молотка "Чорний лебідь" - топ продажів торгів "Золотого сечения"

На торгах класичного та сучасного мистецтва, які провів аукціонний дім "Золотое сечение перетин", продали половину виставлених лотів. Топами продажів стали роботи Марчука, Бокшая, Глущенка, Козлова.

На торгах Classic & Contemporary art аукціонного дому "Золоте сечение" продано 50% лотів (з урахуванням двох днів постаукціонного продажу). Всього було виставлено 54 лоти, і цього разу організатори аукціону надали перевагу роботам художників ХХ століття.

Леонід Козлов "Чорний лебідь" ($101,75 тисяч). Фото: facebook.com/goldensection.auction

Найдорожчим лотом стала скульптура "Чорний лебідь", створена Леонідом Козловим у 1986 році та здобула срібну медаль на виставці сучасних європейських художників Ces inconnus célèbres у Парижі у 1998 році. За неї боролися два колекціонери. У результаті робота пішла з молотка за $101,75 тисяч, що вдвічі дорожче за стартову ціну ($50 тисяч).

Йосип Бокшай "Нагірна проповідь" ($56,1 тисяч). Фото: facebook.com/goldensection.auction

Серед найбільших продажів - картина Йосипа Бокшая "Нагірна проповідь" (1926). Роботу купили за $56,1 тисячі (при старті $45 тисяч). У цій ранній роботі художник інтегрував біблійну сцену (традиційний сюжет, широко представлений у класичному живописі) у закарпатський краєвид.

Художник Іван Марчук у залі аукціонного дому "Золотое сечение". Фото: facebook.com/goldensection.auction
Іван Марчук "Червона планета" ($35,2 тисяч). Фото: facebook.com/goldensection.auction
Іван Марчук "Золоті дзвони" ($31,9 тисяч). Фото: facebook.com/goldensection.auction

Завжди привертають увагу колекціонерів роботи Івана Марчука.

Представлені на торгах мальовничі композиції "Золоті дзвони" (1990 р.) та "Червона планета" (1973 року), продані за $31,9 тисячі і $35,2 тисячі відповідно. Обидві картини включені у фільм про художника, що впливає на їхній провенанс, зазначили організатори торгів.

Рідкісна робота "Море" Миколи Глущенка, написана в Паланзі в 1970 році, пішла з молотка за $31,9 тисяч (при старті $25 тисяч).

Вперше виставлена на публічні торги картина Абрама Маневича "Місто на річці Гудзон" (1930-х років) знайшла свого покупця за $13,2 тисячі.

Також з молотка пішли роботи Адальберта Ерделі, Федора Манайла, Романа Сільського, Віктора Зарецького, Марії Примаченко, Опанаса Залівахи, Анатолія Лімарьова, Олександра Ройтбурда, Анатолія Криволапа, Степана Рябченка та інших авторів.

"Світлоносний Кольороступ" із серії "Віртуальний сад". Нова робота одеського художника Степана Рябченка, відомого своїми цифровими роботами та інсталяціями. Фото: facebook.com/goldensection.auction

Аналізуючи підсумки торгів, співвласник "Золотого сечения" Михайло Василенко наголосив на постійній появі нових учасників. Цього разу кілька людей вперше здійснили покупки мистецтва, а також уперше участь у торгах аукціонного дому взяв колекціонер із Японії.