Стійкий розвиток і олія ши — від концепції до практики

Стійкий розвиток і олія ши — від концепції до практики

Дискусія про екологічність олії ши — це розмова про протиріччя і здоровий глузд. Розбираємося, чи можна рахувати його створення, як і інших органічних інгредієнтів, абсолютно безпечним для довкілля

Дерева каріте ростуть в Африці на південь від Сахари і займають площу близько 4 млн кв. км. З їх насіння робиться поживна олія ши (каріте) — головне джерело стеаринової кислоти і компонент багатьох косметичних засобів. А ще це поновлюваний біопродукт, проте його створення не відбувається без збитку для природи.

Екологічні проблеми і міфи про органіку

У косметичній індустрії існує таке поняття, як безвода косметика. Її виробники не додають у формули воду і запевняють, що це кардинально міняє її екологічність, але це не зовсім так — будь-який засіб має водний слід.

Згідно з дослідженнями, 70т усіх витрат води доводиться на вирощування сільськогосподарських культур. А це означає, що майже усі рослинні компоненти в косметиці мають водний слід. Також мало хто згадує про водоємність їх доставки і випуску пластикового пакування. Дослідження показали, що навіть літак на біопаливі, ши, що перевозить олію, з Гани у Великобританію, споживає до 136 літрів води на пасажиро-кілометр.

Назва "Безвода косметика" — маркетинговий хід. Насправді екологічна вигода полягає в зменшенні розміру упаковки, зниженні викидів вуглекислого газу при транспортуванні легших продуктів. Проте треба визнати, що ці старання не дозволяють називати продукцію екологічною на 100.

Жіноче золото: інша сторона медалі

Збором і виробництвом олії ши традиційно займаються близько 16 мільйонів африканських жінок. Їх методи виготовлення краще за інших підходять для боротьби зі змінами клімату і цим вони заробляють собі на життя. Ось чому інгредієнт називають "жіночим золотом" і чому складно переоцінити його переваги, навіть якщо говорити про витрату природних ресурсів.

Маслянистий еліксир робиться не лише в чистому вигляді, але і входить до складу багатокомпонентних продуктів для шкіри, волосся. Випускають їх бренди, зареєстровані за межами Африки. Країна є лише постачальником цінної сировини, але попит, що росте на нього, дозволяє мешканкам сільських і дуже бідних районів покращувати свої умови життя, забезпечувати сім'ї і інвестувати в освіту дітей.

Підтримати їх працю і купити органічну олію ши можна у будь-якому населеному пункті України — в інтернет-магазині MakeUp є товари для особи, тіла, рук, волосся. Усі покупці можуть отримати їх з безкоштовною доставкою. Власна кур'єрська служба компанії допомагає зробити це в Києві і 170 містах, а партнери-перевізники — в усіх точках країни.