ДБР розслідує можливу розтрату 1 млн грн керівництвом "Голосу": у партії вважають справу сфабрикованою

Кіра Рудик
Кіра Рудик. Фото: Facebook-сторінка нардепа

Слідчі Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження за фактом можливої розтрати керівництвом партії "Голос" бюджетних коштів на суму понад 1 млн грн.

Як йдеться у повідомленні бюро, у ході аналізу звітності партії працівники Національного агентства із запобігання корупції виявили, що укладені керівництвом політсили договори щодо надання послуг та виконання робіт рядом фізосіб-підприємців мають ознаки фіктивності, про що було складено відповідний акт.

А ДБР кваліфікувало це як порушення порядку фінансування політичної партії та присвоєння або розтрата майна в особливо великих розмірах або організованою групою (частина 5 статті 191, частина 1 статті 159-1 Кримінального кодексу).

За це передбачено покарання аж до позбавлення волі на 12 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Зазначається, що в рамках розслідування вже допитано низку свідків, зокрема, з-поміж депутатів Верховної Ради.

У свою чергу лідер партії Кіра Рудик повідомила, що відвідала у четвер ДБР, де була допитана у цій справі як свідок, назвавши її сфабрикованою і охарактеризувавши те, що відбувається, як "звичайне переслідування опозиції".

"Коротко про допит: звичайна вистава. Слідчі все розуміють, спікери ДБР все розуміють, але змушені грати в цьому політичному театрі. На наші логічні питання відповідей немає. У чому предмет справи? Чому ґрунтуються на відкритих даних, якщо "Голос" та НАЗК сперечаються у судовому порядку? Чому саме зараз, хоча справі з НАЗК вже майже два роки? У відповідь – нічого", — заявила вона.

Наступний допит, як повідомили у партії, призначено на 10 лютого. Рудик також висловила впевненість, що представників "Голосу" і надалі "тягатимуть на допити", але заявила, що "вірить у перемогу здорового глузду над телефонним правом".

Нагадаємо також, що у грудні Верховний суд вирішив повернути справу за позовом "Голосу" до НАЗК на повторний розгляд до Окружного адміністративного суду Києва.

Рішення самого ОАСК і рішення Шостого апеляційного адмінсуду, що його підтвердило, в частині скасування наказу НАЗК про позбавлення державного фінансування "Голосу" були Верховним судом скасовані.

НАЗК, нагадаємо, вирішило позбавити партію держфінансування через виявлення у грудні 2020 року за результатами перевірки квартального фінзвіту "Голосу" недостовірних даних про сплату партією 1,33 млн грн 11 фізособам-підприємцям.

Агентство також встановило, що партія не сплачувала податки під час взяття в оренду офісів для Одеської та Хмельницької обласної, а також Київської міської організацій, на що поскаржилося до Державної податкової служби.

"Голос" не став тоді подавати в НАЗК виправлений фінзвіт, а оскаржив рішення агентства про призупинення його фінансування в судовому порядку.