"Є затятим українофобом": У Держкомтелерадіо пояснили запровадження санкцій проти Артемія Лебедєва

Артемий Лебедев. Фото: скриншот видео с YouTube-канала дизайнера
Артемій Лебедєв. Фото: скріншот з відеоблогу дизайнера

Державний комітет телебачення та радіомовлення повідомляє, що рішення про запровадження Україною санкцій проти російського дизайнера Артемія Лебедєва було ухвалено саме з його ініціативи, яку передало на розгляд Ради національної безпеки та оборони Міністерство культури та інформаційної політики.

Як йдеться в повідомленні комітету, причиною, через яку він звернув увагу на існування Лебедєва, стало подання 34 заяв однією з компаній з проханням надати дозвіл на ввезення в Україну книг, які оформляє та видає "Студія Артемія Лебедєва" як один із напрямків своєї діяльності.

"При цьому з відкритих джерел відомо, що генеральний директор та власник видавництва Артемій Лебедєв є затятим українофобом, який послідовно підтримує російську агресію проти України, з 2014 року розповсюджує фейки про російсько-українську війну, публічно схвалює анексію українського Криму, не визнає територіальну цілісність нашої держави", - зазначають у відомстві.

Також у Держкомтелерадіо звернули увагу на те, що ще у квітні 2016 року Лебедєв без дозволу Держприкордонслужби України відвідував непідконтрольні території Донецької та Луганської областей, після чого з'явився у базі сайту "Миротворець", де фігурують особи, яких творці ресурсу підозрюють у злочинах проти національної безпеки України.

Окрім того, Лебедєв незаконно відвідував Крим. У зв'язку із цим Служба безпеки України у 2017 році заборонила йому в'їзд до України на п'ять років.

"За таких обставин видачу дозволів на ввезення видавничої продукції, виготовленої за участю зазначеної особи, Держкомтелерадіо вважається недопустимим, тому звернувся з проханням до Міністерства культури та інформаційної політики України порушити перед Радою національної безпеки та оборони питання щодо застосування до Лебедєва персональні санкції", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, що 21 січня РНБО вирішила запровадити, а президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти близько 50 "міністрів", "суддів" та "прокурорів", які працюють у Криму під юрисдикцією Росії. Єдиним у цьому списку, хто не має відношення до зазначеної категорії осіб, виявився Лебедєв.

Сам дизайнер напередодні дав у своєму відеоблозі розгорнутий коментар із цього приводу, заявивши, що рішення Зеленського є неприпустимим з точки зору різниці в їхньому рівні, і висловивши нерозуміння, чому його долучили до кримських "чиновників" одночасно з низкою російських компаній.

"Це фантастична новина, тому що один клоун вирішив помститися іншому клоуну. Різниця тільки в тому, що один клоун є в Москві блогером, а інший є президентом країни з 40-мільйонним населенням... Я як диванний експерт, як бабуся на лаві, як одноклітинний фахівець можу розмірковувати абсолютно про що завгодно, у мене немає жодної відповідальності", - зазначив Лебедєв, давши чергові лайливі характеристики Зеленському.

Також російський дизайнер, який має квартиру в Києві, задався питання, чи має він у зв'язку із забороною розпоряджатися своїми активами в Україні оплачувати комунальні послуги.

Зазначимо, що Лебедєв, який багато років активно веде блоги на різних платформах, багаторазово заявляв, що вважає окупацію та анексію Криму справедливою і блискуче проведеною операцією і всіляко підкреслює його російську приналежність, вважаючи також історичною помилкою згоду російської влади на залишення Криму у складі України в 1991 році.

Крім того, він регулярно дає нецензурні характеристики представникам української владі, критикуючи їх за неадекватну, на його думку, поведінку. Водночас, дизайнер вкрай позитивно відгукується про Україну як країну, періодично нарікаючи на неможливість її відвідування через заборону з боку СБУ.

Зазначимо також, що в березні 2015 року "Студія Артемія Лебедєва" представила логотип Криму, а в червні 2018 року - графічну систему навігації для аеропорту "Сімферополь", який у 2014 році був офіційно закритий Україною, але де-факто працює, обслуговуючи рейси тільки в Росію.

При цьому, окрім головного офісу в Москві, у "Студії Артемія Лебедєва" досі працює власний офіс у Києві, що є окремою компанією. Як заявив гендиректор студії у своєму відеоблозі, "звісно, офіс не закриється і далі працюватиме на благо українських клієнтів та клієнтів з усього світу".

"Цей офіс не має до мене жодного відношення, тому на нього санкції поширюватися не можуть. У президента України кишка тонка і руки короткі для того, щоб щось зробити з моїм бізнесом", - заявив він.