Конкурс на главу САП: відсутність кворуму завадила проведенню засідання комісії

сап
Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Фото з відкритих джерел

Конкурсна комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) навіть не змогла відкрити засідання через відсутність кворуму. Про це стало відомо з онлайн-трансляції.

Голова комісії Катерина Коваль заявила, що комісія досі не отримала документів від Офісу генпрокурора щодо перевірки кандидатів.

"У нас є результати... але немає фінального рішення щодо затвердження результатів", - сказала вона.

Поки що не відкрито й апеляційне провадження за скаргами комісії та Офісу генпрокурора на рішення Окружного адмінсуду Києва щодо Порядку роботи конкурсної комісії.

Члени комісії домовилися зібратися наступного тижня.

Оновлений меморандум економічної та фінансової політики України із Міжнародним валютним фондом передбачав обрання нового керівника САП до грудня 2021 року.

21 грудня 2021 року відбулося фінальне засідання конкурсної комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За підсумками співбесід: детектив НАБУ Олександр Клименко набрав 246 балів, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк – 229 балів. Члени комісії не змогли дійти єдиної думки, чи слід оголошувати переможця конкурсу.

Нагадаємо, САП не має керівника після того, як колишній голова Назар Холодницький у серпні 2020 року звільнився з посади. У жовтні 2021 року було зірвано один із важливих етапів конкурсу з обрання нового керівника. Через члени комісії, яких Верховна Рада делегувала обирати нового керівника САП, загострилася ситуація з міжнародною підтримкою України.

У Центрі протидії корупції зазначили, що кандидати, яких схвалила Рада, "немає досвіду в антикорупційній сфері, а також вони не мають бездоганної ділової репутації, високих професійних та моральних якостей, громадського авторитету".

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова пояснила 1 грудня 2021 року, що конкурс із обрання керівника САП затягується через те, що комісія не може зібратися. Вона сказала, що у затягуванні є "суб'єктивні фактори окремих людей".