Крадіжки на ремонті доріг у Чернігові: ДБР обшукало ОДА, мерію та низку компаній

Крадіжки на ремонті доріг у Чернігові: ДБР обшукало ОДА, мерію та низку компаній
Фото: ДБР

Співробітники Державного бюро розслідувань провели низку обшуків у Чернігівській міськраді, Чернігівській обладміністрації та низці комерційних підприємств у рамках розслідування махінацій при підготовці та проведенні закупівель послуг з ремонту доріг в облцентрі.

Як йдеться у повідомленні бюро, слідство встановило, що у 2021 році управління житлово-комунального господарства Чернігівської міськради провело чотири тендери на проведення ремонту доріг на суму понад 350 млн грн.

За попередньою інформацією, на аукціоні чиновники створили штучні умови для перемоги певної компанії, яка надалі замовляла за штучно завищеними цінами неякісну асфальтобетонну суміш на місцевих заводах, якими керують менеджери, пов'язані із керівництвом міськради.

Це, у свою чергу, призвело до проведення неякісного ремонту доріг та збитків для бюджету. Їх розмір буде встановлено за результатами експертиз, які зараз проводяться. Перевіряється причетність до схеми посадових осіб Чернігівської міськради та підпорядкованих йому підприємств, а також приватних компаній.

Розслідування ведеться за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу (зловживання владою та службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Санкція статті передбачає позбавлення волі на шість років. Процесуальне керівництво у справі здійснює Київська міська прокуратура.

Варто зазначити, що обшуки проводяться в умовах майбутніх виборів депутата Верховної Ради від округу №206, який охоплює частину Чернігівської області, включаючи частину Чернігова.

За даними ЗМІ, на них, зокрема, має бути висунутий кандидатом секретар Чернігівської міськради та лідер обласної організації партії "УДАР Віталія Кличка" Олександр Ломако, кандидатуру якого, відповідно, підтримує мер облцентру Владислав Атрошенко. На 4 лютого заплановано з’їзд УДАРу, на якому той може ухвалити рішення про висунення Ломака.

При цьому Атрошенко в Чернігові зараз дуже популярний: за даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного 23-24 січня, 89% городян так чи інакше задоволені його діяльністю, 88% ставляться позитивно до нього, 80% вважають, що ситуація у місті йде у правильному напрямку.

При цьому 83,5% тих, хто визначився з вибором, готові проголосувати за Атрошенко на гіпотетичних позачергових виборах мера. До Ломака ставляться позитивно 50%, а 28% поки не чули про нього.

Самі вибори в окрузі №206 призначено на 27 березня у зв'язку зі смертю за неоднозначних обставин нардепа Антона Полякова 8 жовтня 2021 року.