МЗС України вважає евакуацію сімей американських дипломатів з України "передчасною"

Міністерство закордонних справ України взяло до відома рішення Державного департаменту США про від'їзд членів сімей співробітників американського посольства в Києві, а також про дозвіл частині його працівників добровільно виїхати з України. Відповідний коментар спікера МЗС Олега Ніколенка було опубліковано на сайті відомства.

"Поважаючи право іноземних держав на забезпечення безпеки своїх дипломатичних місій, вважаємо такий крок американської сторони передчасним і проявом надмірної перестороги", — йдеться в ньому.

За твердженням українських дипломатів, фактично кардинальних змін у ситуації з безпекою останнім часом не відбулося: загроза нових хвиль російської агресії залишається постійною з 2014 року, а накопичення російських військ біля державного кордону розпочалося ще у квітні минулого року.

Також у МЗС закликають спокійно ставитись до рекомендацій громадянам США реєструвати плани своїх поїздок у системі STEP на сайті Держдепу, оскільки це нормальна міжнародна практика підтримки консульського зв'язку країн зі своїми громадянами. Українцям, які виїжджають за кордон, відомство також рекомендує реєструватись в аналогічній системі ДРУГ.

Водночас, на думку українського міністерства, у медіапросторі поширюється велика кількість інформації, яка має на меті підірвати економіку України.

"Російська Федерація нині докладає активних зусиль задля дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні. В українському та міжнародному медіа-просторі шириться велика кількість дезінформації, маніпуляцій та фейків, аби посіяти паніку серед українців та іноземців, налякати бізнес, підірвати економічну та фінансову стабільність нашої держави. У цій ситуації важливо тверезо оцінювати ризики і зберігати спокій", — заявили в МЗС.

Як зазначають у відомстві, президент Володимир Зеленський, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та вся українська дипломатія "зараз консолідують безпрецедентно високу підтримку України з боку міжнародних партнерів, щоб утримати РФ від її агресивних дій", забезпечити безпеку українських громадян та держави.

"У цьому контексті ми особливо вдячні уряду США за проактивну дипломатичну позицію та зміцнення оборонних спроможностей України, зокрема надання новітньої зброї та техніки", — додали в міністерстві.

Нагадаємо, раніше посольство США в Україні оголосило, що Держдепартамент дозволив добровільний від'їзд його співробітників, а також розпорядився обов'язково вивезти родичів співробітників.

У свою чергу Великобританія, за даними ВВС, також почала відкликати співробітників свого посольства в Україні на тлі попереджень про можливе російське вторгнення.

Водночас верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявляє, що ЄС "не збирається робити те саме, що США, оскільки не бачить для цього якихось конкретних причин", поки ведуться переговори з Росією.