Парламент Німеччини схвалив надання Україні важкого озброєння

Парламент Німеччини схвалив надання Україні важкого озброєння
Фото: Depositphotos

Бундестаг на засіданні 28 квітня виступив за всебічну підтримку України у її війні проти російської агресії, зокрема допустивши постачання для цієї мети важкого озброєння з Німеччини, повідомляється на сайті німецького парламенту.

За таку пропозицію коаліційних фракцій Соціал-демократичної партії Німеччини, "Альянсу 90/Зелених" та Вільної демократичної партії, а також найбільшої опозиційної фракції Християнсько-демократичного союзу Німеччини  проголосувало 586 депутатів із 693 присутніх. Ще 100 висловилися "проти", а семеро утрималися.

У документі під назвою "Захист миру та свободи в Європі - Всебічна підтримка України" наголошується на необхідності продовжити і по можливості прискорити постачання в Україну необхідного обладнання, а також розширити постачання важких озброєнь та складних систем, не ставлячи під загрозу обороноздатність Німеччини.

Крім того, фракції-ініціатори закликають федеральний уряд підтримати всі зусилля українського уряду щодо досягнення припинення вогню під час прямих переговорів із російським керівництвом. Якщо така угода буде досягнута, Німеччина разом із США, Канадою та іншими партнерами по НАТО та Євросоюзу має бути готова активно сприяти її дотриманню.

Також у заяві йдеться про необхідність довести до відома Китаю очікування Німеччини та Євросоюзу, що він відмовиться від схвалення війни і натомість активно підтримає зусилля щодо припинення вогню в Україні.

Крім цього, зазначається, що після введення ЄС ембарго на вугілля необхідно буде якнайшвидше запустити план відмови від імпорту російської нафти і газу, а також прискорити швидке та послідовне розширення використання відновлюваних джерел енергії, причому вони мають бути диверсифіковані та не призводити до нових залежностей.

При цьому заявлено, що після повної зупинки всіх постачань енергоресурсів із Росії буде ініційовано широкомасштабне вилучення всіх російських банків із міжнародної банківської комунікаційної системи Swift.

Парламент Німеччини також ініціює подальше розширення військової присутності НАТО на його східному фланзі, зокрема за рахунок додаткового спрямування солдатів бундесверу, особливо у країнах Балтії.

Німецькі депутати також виступили за заклик до російських солдатів скласти зброю з інформуванням їх про те, що для них у Німеччині та ЄС передбачено процедуру надання притулку. Крім того, зазначено, що має бути збережена мета встановлення європейського порядку миру та безпеки, який однаково поширюється на всі держави та гарантує недоторканність їхніх кордонів.

Зазначимо, що ХДС, який критикує канцлера Олафа Шольца за недостатню підтримку України, зокрема ухилення від обговорення постачання їй зброї, спочатку вніс власний проект заяви, однак у результаті відкликав його після внесення змін до документа від СДПН, "Зелених" та ВДП, зокрема згадки про те, що Німеччина має повністю виконати свої зобов'язання перед НАТО, для чого буде використано спеціальний фонд обсягом 100 мільярдів євро на модернізацію бундесверу.

У свою чергу проти ухвалення заяви виступили фракції "Лівих" та "Альтернативи для Німеччини". Зокрема, в ході дискусії, що пройшла перед голосуванням, голова фракції "Лівих" Дітмар Барч попередив про ризик ескалації конфлікту через подальші поставки зброї Україні, а лідер АдН Тіно Хрупалла заявив, що такі поставки можуть призвести до втягування Німеччини у війну і навіть зробити її стороною ядерної війни, а також що в інтересах Німеччини  продовжувати підтримувати добрі відносини і з Україною, і з Росією.

Нагадаємо, що раніше Міністерство оборони США створило в німецькому Штутгарті центр управління для координації постачання та оптимізації доставки військової допомоги Україні.

Зазначимо також, що тижнем раніше Шольц повідомив, що Німеччина замість прямих поставок важкого озброєння Україні передасть сучасні танки країнам Східної Європи, а ті відправлять Україні своє озброєння часів СРСР, оскільки українські солдати вміють з ним поводитися і його можна доставити без зволікань.

Джерело фото: ua.depositphotos.com