Постановка жінок на військовий облік: Міноборони змінило перелік спеціальностей та професій

жінки в армії
Жінки в українській армії. Фото: Depositphotos

Міністерство оборони України розробило нову редакцію наказу взяття на військовий облік жінок. Документ направили на погодження до МВС, СБУ та Служби зовнішньої розвідки України. Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

У новому наказі визначено 14 спеціальностей та 6 професій, здобуття яких передбачає постановку на військовий облік. Вони споріднені близько 100 військово-обліковим спеціальностям. Раніше у наказі вказувалося 35 професійних напрямків, які об'єднували понад 200 спеціальностей.

"У наказі ми затверджуємо не всі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а лише ті, котрі наші військові вважають актуальними в найближчій перспективі. Це дозволило значно скоротити перелік", - заявив міністр оборони України Олексій Рєзніков.

Йдеться, в основному, про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв'язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту. Після погодження з іншими відомствами стане відомим остаточний список.

"Генеральний Штаб ЗСУ отримає можливість у разі потреби та термінових потреб вносити зміни до переліку — можливо, якісь спеціальності втратять актуальність або з'являться якісь нові", - наголосив міністр.

У Міноборони також працюють над удосконаленням процедури поставлення на облік.

Рєзніков роз'яснив, що жодним нормативно-правовим актом не передбачено штрафів для жінок, які вперше стають на облік як військовозобов'язані.

Раніше в Міноборони заявляли, що військовому обліку підлягають усі жінки віком від 18 до 60 років, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком.

До цьогорічного списку професій для постановки жінок на військовий облік входять фотографи, оператори, журналісти, перекладачі, піарники, муляри, теслярі, столяри, метеорологи, акушери, бібліотекарі та багато інших. У результаті Президент Зеленський заявив міністру оборони Резнікову, що необхідно уточнити низку питань, пов'язаних із військовим обліком жінок, і скоротити складений перелік професій для постановки на нього з огляду на реальні потреби оборони держави.

Фото: Depositphotos