В Кабміні переглянуть взяття жінок на військовий облік

Міністерство юстиції та Міністерство оборони України розглянуть скасування обов'язкового взяття на військовий облік жінок
Фото: Depositphotos

Міністерство юстиції та Міністерство оборони України розглянуть скасування обов'язкової постановки на військовий облік жінок.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат України Олексій Гончаренко, відповідне доручення після його депутатського звернення надав прем'єр Денис Шмигаль.

За словами Гончаренка, окрім звернення до прем'єра він подав до Верховної Ради законопроєкт про відміну обов'язкового взяття на військовий облік жінок.

"Зокрема, пропоную повернути норми, де було визначено, що на облік беруться жінки, які мають професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю. Боремося з цією безглуздою нормою, яка наробила шуму", —написав Гончаренко.

Раніше Міністерство оборони заявило про розширення переліку професій для постановки жінок на військовий облік. У відомстві заявили, що якщо жінка входить до списку професій та придатна до служби за віком та станом здоров'я, то вона має стати на облік.

Пізніше у відомстві також роз'яснили, що вагітні жінки та/або жінки з малолітніми дітьми також мають стати на військовий облік.

Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний поспішив запевнити, що "бігти у військкомат" жінкам не потрібно, цей процес відбуватиметься планово та поступово.

Після цього голова комітету Ради з нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич заявив, що Міноборони скоротить список професій  та спеціалізацій, за якими жінки мають стати на військовий облік.

Тим часом напередодні набрала у рекордні терміни необхідні 25 тисяч голосів електронна петиція до президента Володимира Зеленського з вимогою забезпечити скасування цього нововведення.

Джерело фото: Depositphotos