Пушилін та Пасічник просять Путіна визнати незалежність "Л/ДНР"

Пушилін та Пасічник просять Путіна визнати незалежність "Л/ДНР"
Пушилін та Пасічник просять Путіна підписати договір про співпрацю

Так звані глави "ЛНР" та "ДНР" Денис Пушилін та Леонід Пасічник звернулися до президента Російської Федерації Володимира Путіна з проханням визнати незалежність псевдореспублік.

Про це повідомляє видання "РИА Новости".

Пушилін також попросив російського лідера передбачити у договорі про співпрацю між Росією та "ДНР" можливість взаємодії в оборонній сфері. Аналогічну пропозицію зробив і голова "ЛНР".

Крім того, Пасічник заявив, що визнання Росією незалежності "ЛНР" дозволить "уникнути масової загибелі жителів республіки, 300 тисяч із яких - росіяни".

Наразі Путін якраз проводить засідання радбезу, під час якого він повідомив, що мета зборів - "визначити рішення по Донбасу".

Раніше, 15 лютого, Державна Дума Росії підтримала звернення до президента РФ із закликом про необхідність визнання незалежності "ДНР" та "ЛНР". Однак через день, 16 фераля, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що Путін держави взяв до уваги звернення депутатів, але вважає головним завданням виконання Мінських угод, які забороняють визнання псевдореспублік.

Тим часом ситуація на тимчасово окупованих територіях загострюється. 18 лютого Пасічник і Пушилін оголосили про необхідність для жителів підконтрольних територій масово евакуюватися на територію Росії через нібито підготовку наступу українських сил.

Після цього росСМІ почали розповсюджувати фейки про те, що нібито Збройні сили України "обстрілюють територію, де мешкають мирні жителі". Пізніше пропаганда перейшла на новий рівень: ФСБ Росії заявила, що нібито випущений з території України снаряд потрапив у прикордонний пост РФ у Ростовській області.

Секретар РНБО України Олексій Данилов спростував цю інформацію. Крім того, глава МЗС України Дмитро Кулеба рішуче спростував усі повідомлення росСМІ про те, що нібито "українські військові нападали на невизнані "Л/ДНР", які, в принципі, є територією України.

Паралельно Центру протидії дезінформації при РНБО аргументовано спростовує всі фейки, які розповсюджує російська сторона. Наприклад, фахівці з'ясували, що Пасічник та Пушилін заздалегідь записали відео із закликом до українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Відео зняли ще до загострення ситуації на лінії розмежування, хоч саме цим фактом аргументують необхідність "евакуюватися"