"Глави ДНР і ЛНР" оголосили масову евакуацію людей до Росії через "підготовку вторгнення" Україною

Денис Пушилін
Денис Пушилін. Фото: скіншот відеозвернення

Лідери "ДНР" і "ЛНР" оголосили про необхідність для жителів підконтрольних територій масово евакуюватися на територію Росії через наступ українських сил, що нібито готується. Зокрема, про це сказав у своєму відеозверненні на YouTube-каналі "глава Донецької Народної Республіки" Денис Пушилін.

"В останні місяці ми щодня фіксуємо нарощування Україною кількості військовослужбовців та летального озброєння, у тому числі реактивних систем залпового вогню "Смерч", "Ураган", реактивних комплектів NLAW, а також "Джавелінів" та "Стінгерів" по всій лінії зіткнення. Сьогодні їхня зброя націлена на мирних громадян, на нас та наших дітей", - заявив Пушилін.

За його словами, українські Збройні сили зараз перебувають у бойових порядках і "готові до силового захоплення Донбасу", а президент Володимир Зеленський найближчим часом нібито має наказ військовим перейти в наступ, реалізувавши "план вторгнення на територію Донецької та Луганської Народних Республік".

Лідер донецьких сепаратистів запевнив, що "збройні сили ДНР", маючи досвід ведення військових дій, перебувають у постійній бойовій готовності та цілком здатні захистити громадянське населення та інфраструктуру.

"Проте при обстрілах противником населених пунктів республіки можуть зазнавати загрози життя й здоров'я наших громадян. Тому з сьогоднішнього дня, 18 лютого, організовано масовий централізований виїзд населення до Російської Федерації. Насамперед евакуації підлягають жінки, діти та люди похилого віку. Переконливе прохання: прислухатися та прийняти правильне рішення", - закликав він.

За словами Пушиліна, тимчасовий виїзд збереже людям життя та здоров'я. Він також заявив, що за домовленістю з керівництвом РФ у Ростовській області вже "готові місця прийому та розміщення наших громадян", а евакуйовані будуть забезпечені всім необхідним.

"Для швидкого переходу на пунктах пропуску створено всі умови. Керівникам підприємств та установ необхідно організувати виїзд сімей співробітників. Штабам територіальної оборони – забезпечити транспорт для евакуації мирного населення", - розпорядився він.

<div><br></div><div></div>

Крім того, з аналогічним зверненням про наступ, що нібито готується Україною, і необхідніть евакуюватися виступив і "глава Луганської Народної Республіки Леонід Пасічник.

"Всупереч здоровому глузду та міжнародним домовленостям супротивник продовжує зосереджувати живу силу і важку техніку вздовж усієї лінії бойового зіткнення. На даний момент противником вже сформовано велике ударне угруповання. За даними розвідки, український агресор планує здійснити не тільки провокації на лінії бойових зіткнень, але організувати прорив углиб території нашої республіки", - заявив він.

За словами лідера луганських сепаратистів, він віддав усі необхідні "для захисту республіки" розпорядження "Народній міліції ЛНР та правоохоронним органам".

"З метою недопущення жертв серед мирного населення закликаю жителів республік, які не мають мобілізаційних розпоряджень, а також не задіяних у життєзабезпеченні соціальної та цивільної інфраструктури, у найкоротші терміни виїхати на територію Російської Федерації", - заявив Пасічник.

Він доручив керівникам фактичних місцевих властей, силовим структурам та надзвичайним службам забезпечити організовану евакуацію соціальних об'єктів та допомогти населенню у доставці до пунктів пропуску на кордоні з Росією.

"Російська Федерація готова забезпечити організований прийом та розміщення на своїй території мешканців ЛНР. Ще раз звертаюся до всіх чоловіків, здатних тримати в руках зброю, стати на захист своєї землі", - закликав Пасічник.

У свою чергу український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму Twitter спростував заяви про наступ, що нібито готується Україною на Донбасі.

"Ми категорично спростовуємо повідомлення російської пропаганди щодо нібито наступальних операцій України чи будь-яких диверсій на хімічному виробництві. Україна не проводить та не планує жодних подібних дій на Донбасі. Ми цілковито віддані виключно дипломатичному врегулюванню", - заявив він.

Нагадаємо, що напередодні ситуація на Донбасі різко загострилася: за добу було зафіксовано десятки обстрілів, головним чином навколо Донецька та Горлівки, а також біля лінії зіткнення на Луганщині. Зокрема, українська сторона заявила про обстріл з боку "ЛНР" дитячого садка, а потім приватного будинку в селищі Станиця Луганська, а також ліцею в селищі Врубівка.

При цьому в п'ятницю "заступник начальника управління Народної міліції ДНР" Едуард Басурін заявив, що сили сепаратистів нібито запобігли спробі проникнення диверсійно-розвідувальної групи в західній частині Горлівки.

"Вздовж лісосмуги поблизу Залізної Балки нашими спостерігачами виявлено переміщення двох груп спеціального призначення збройних формувань України в кількості 10 та 12 осіб. Наші захисники були змушені відкрити вогонь із чергових вогневих засобів. Противник зазнав втрат не менше двох бойовиків убитими, трьох поранених і був змушений відступити", - заявив він, додавши, що незадовго до цього було перехоплено "переговори диверсантів польською мовою".

Крім того, представник "Міноборони ДНР" заявив, що близько 4 години ранку "групою українських диверсантів" було здійснено спробу підриву ємності для зберігання аміаку на хімічному заводі "Стирол" у Горлівці. За словами Басуріна, був поранений охоронець підприємства, який виявив даних осіб.

Зазначимо, що у січні українська військова розвідка повідомляла про витік аміаку на "Стиролі", проте спостерігачі місії ОБСЄ не змогли підтвердити цю інформацію.

У свою чергу, влада Києва в п'ятницю також заговорила про можливу масову евакуацію населення. Так, директор департаменту муніципальної безпеки Київміськадміністрації Роман Ткачук в ефірі "Громадського радіо" заявив, що якщо бойові дії дійдуть до столиці, у місті буде проведена повна евакуація населення.

"У випадку бойових дій буде проведена евакуація і в місті залишаться лише працівники критичної інфраструктури та ЗСУ. І на забезпечення роботи об’єктів критичної інфраструктури працюватимуть усі підрозділи "Київпастрансу": і наземний транспорт, і підземний", – сказав чиновник.

За його словами, у разі бойових дій метрополітен працюватиме близько шести годин на добу: три години вранці і три ввечері, а в решту часу - служитиме укриттям.

Нагадаємо також, що в ході ескалації грузино-осетинського конфлікту в Південній Осетії, що супроводжувалася взаємним звинуваченням сторін в обстрілах, з 2 серпня 2008 року проводилася масова за місцевими мірками евакуація осетинського населення на територію Росії.

Проте спроба грузинської армії в ніч проти 8 серпня взяти під контроль столицю колишньої автономної області Цхінвалі обернулася провалом. Через втручання в конфлікт РФ під приводом захисту місцевих жителів і власних миротворців грузинські війська були змушені відступити з території Південної Осетії, а російські сили, що наспіли, врешті окупували після цього як райони Південної Осетії, що контролювалися до цього Грузією, так і частину території Грузії, що не оспорювалася, включно з містом Горі (останні території, однак, були покинуті ними у 20-х числах серпня). Конфлікт також призвів до масової втечі грузинського населення Південної Осетії на підконтрольну Грузії територію та фізичного знищення грузинських сіл в околицях Цхінвалі.

Водночас населення Південної Осетії на той момент становило не більше 70-80 тисяч осіб, включаючи грузинів. Населення ж "ДНР" та "ЛНР", згідно з їхніми ж офіційними оцінками, становило на початок 2022 року 2211,4 тисячі та 1405,2 тисячі осіб відповідно. Однак ці цифри, очевидно, є завищеними через недоурахування наслідків війни, що йде з 2014 року, оскільки відштовхуються ще від даних українського перепису 2001 року. Результати ж проведених нібито у 2019 році переписів населення у "ДНР" публікувати відкрито відмовилися, а в "ЛНР" просто не стали.

Зазначимо, що через два тижні після завершення активної фази грузинсько-осетинського конфлікту - 26 серпня - Росія визнала незалежність Південної Осетії, а також Абхазії, яка під час осетинської кризи за підтримки РФ також встановила контроль над усією своєю територією, вигнавши грузинський уряд регіону, що розміщувався у малонаселеній Кодорській ущелині.

Згадані події відбулися під час та одразу після Олімпійських ігор у китайському Пекіні, що проходили з 8 по 24 серпня 2008 року. Зараз у Пекіні знову проходить Олімпіада, але вже зимова: вона розпочалася 4 лютого і має завершитись 20 лютого.

При цьому 15 лютого Державна Дума Росії підтримала звернення до президента Володимира Путіна із закликом про необхідність визнання незалежності "ДНР" та "ЛНР" під приводом "захисту співвітчизників".