Впевненість українців у повномасштабному вторгненні Росії нині найнижча за останній рік – опитування

Фото: Госпогранслужба
Фото: Держприкордонслужба

Імовірність повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну зараз оцінюють як високу лише 19% українців. 33% вважають її середньою, 20% низькою, а 25% заперечують повністю. Про це свідчать результати останнього опитування соціологічної групи "Рейтинг".

При цьому ще 12-13 лютого, як зазначають соціологи, 28% респондентів вважали таку ймовірність високою, 32% середньою, 14% низькою, а 21% взагалі заперечували загрозу.

Загалом останні показники найменш тривожні порівняно з усіма результатами досліджень цього питання "Рейтингом" з квітня 2021 року, коли високою ймовірність вторгнення РФ називали 36%, а заперечували всього 12%.

Дані опитування показують, що найбільше вірять у майбутнє російське вторгнення жителі Західної України (26% називають його ймовірність високою і лише 14% заперечують загрозу). Водночас на сході країни відносна більшість (42%) вважає, що жодної загрози немає і лише 13% оцінюють її як високу.

Різко підвищена тривожність спостерігається серед прихильників "Європейської солідарності": 45% вважають загрозу вторгнення Росії дуже можливою і лише 4% не вірять у неї зовсім. В електораті "Сили та честі" перших 24%, а в електораті "Батьківщини", "Слуги народу", партії Дмитра Разумкова та "Української стратегії Гройсмана" - лише 14-17%.

При цьому серед прихильників "Опозиційної платформи – За життя" повністю заперечують загрозу вторгнення з РФ 70% респондентів, а в електораті партії "Наші" таких 71% (і жоден з її опитаних прихильників не оцінює ймовірність як високу).

Опитування також показало, що 28% респондентів абсолютно впевнені, що у разі такого вторгнення Україна зможе відбити напад. Ще 36% швидше впевнені в цьому, ніж ні, а 19% скоріше не впевнені. 13% абсолютно не вірять у здатність України відбити атаку. Причому впевненість українців у такій обороноздатності України зросла порівняно з кінцем січня, коли лише 22% респондентів були впевнені у ній.

Зокрема, на заході України така впевненість найбільша (32% переконані абсолютно та 43% схиляються до цього), а на сході – найменша (21% та 30% відповідно).

Також вона найбільша у прихильників партій "Євросолідарність" та "Сила та честь": серед них лише 5% та 10% відповідно не вірять у здатність країни відбитися від російського вторгнення.

При цьому в електораті партій "Наші" та ОПЗЖ відносна більшість (36% і 40%) не дуже впевнені в цьому, а також трохи менше третини (32% і 30%) не впевнені абсолютно.

Опитування проводилось 16-17 лютого серед 1722 респондентів методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95 становить трохи більше 2,4%.

Нагадаємо також, що за даними Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова на кінець січня, 44,9% українців сприймали скупчення російських військ на кордоні з Україною як реальну загрозу вторгнення в Україну взимку-навесні 2022 року.

У грудні ж, за опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, 49,2% українців сприймали скупчення російських військ на кордоні як таку загрозу.