"Для деескалації потрібно примусити Україну до "Мінська": МЗС РФ відреагувало на відповідь США щодо гарантій безпеки

мзс рф
Будівля МЗС Росії. Фото: сайт Держуми РФ

Міністерство закордонних справ Росії 17 лютого передало США через посла Джона Саллівана свою письмову реакцію на відповідь американської сторони на запропонований раніше російською стороною проєкт договору із США про гарантії безпеки.

Як йдеться у тексті документа, який опублікувало відомство, РФ констатувала, що американська сторона "не дала конструктивної відповіді на базові елементи" проєкту договору.

Йдеться про відмову від подальшого розширення НАТО, про відкликання рішення саміту альянсу в Бухаресті у 2008 році про те, що Україна та Грузія стануть членами НАТО, та про відмову від створення військових баз на території країн колишнього СРСР, які не є членами НАТО, включаючи використання їх інфраструктури для будь-якої військової діяльності, а також повернення військових потенціалів, у тому числі ударних, та інфраструктури НАТО до 1997 року.

"Ці положення мають для РФ принципове значення... За відсутності готовності американської сторони домовлятися про тверді, юридично зобов'язуючі гарантії забезпечення нашої безпеки з боку США та їх союзників Росія буде змушена реагувати, у тому числі шляхом реалізації заходів військово-технічного характеру", - заявили у російському МЗС.

Як вказують дипломати, американська сторона проігнорувала пакетний характер російських пропозицій, "з яких навмисно обрані "зручні" теми, які, у свою чергу, "перекручені" в бік створення переваг для США" та їх союзників.

"Такий підхід, як і супутня риторика американських офіційних осіб, підкріплює обґрунтовані сумніви в тому, що у Вашингтоні дійсно віддані виправленню ситуації в галузі євробезпеки. Викликає тривогу наростаюча військова активність США і НАТО безпосередньо біля російських рубежів, тоді як наші "червоні лінії" і корінні інтереси в галузі безпеки, а також суверенне право Росії на їх захист, як і раніше, ігноруються", - сказано у відповіді.

Також у російському міністерстві назвали неприйнятними та підриваючими перспективи досягнення реальних домовленостей ультимативні вимоги вивести війська з певних районів на російській території, які супроводжуються загрозами посилення санкцій.

Зокрема, щодо України в МЗС РФ заявили, що "ніякого "російського вторгнення" немає і не планується, тому твердження про "відповідальність Росії за ескалацію" там розцінюють виключно як спробу тиску та знецінення пропозицій РФ щодо гарантій безпеки.

Крім того, Росія вважає безпідставними посилання на Будапештський меморандум, оскільки він нібито "жодного відношення до внутрішньоукраїнського конфлікту не має і не поширюється на обставини, які стали наслідком дії там внутрішніх факторів".

При цьому в РФ офіційно визнають втрату українською державою територіальної цілісності, заявляючи, що це сталося лише внаслідок внутрішніх процесів, а теза про те, що Росія "розпалила конфлікт на Донбасі", є безпідставною.

Російська влада в черговий раз повторила тезу про нібито рішення населення Криму та Севастополя "про повернення до складу Російської Федерації", прийняте через вільне волевиявлення в порядку реалізації права народів на самовизначення після того, як у Києві "відбувся державний переворот, ініціатори якого за підтримки США та їхніх союзників взяли курс на створення націоналістичної держави”.

"У разі прийняття України в НАТО виникне реальна загроза того, що режим у Києві намагатиметься силою "повернути" Крим, втягнувши США та їхніх союзників, відповідно до статті 5 Вашингтонського договору, у прямий збройний конфлікт з Росією з усіма наслідками", - заявили у МЗС РФ.

Як зазначається в документі, для деескалації ситуації навколо України принципово важливим є примус України до виконання Мінських угод, припинення поставок їй зброї, відкликання з країни всіх західних радників та інструкторів, відмова країн НАТО від будь-яких спільних навчань з ЗСУ та виведення всіх раніше поставлених іноземних озброєнь за межі української території

Крім цього, РФ зазначає, розміщення її Збройних сил на своїй території "не торкається і не може торкатися фундаментальних інтересів США", заявляючи також, що на території України її сил немає.

"Наполягаємо на виведенні всіх збройних сил та озброєнь США, розміщених у Центрально-Східній Європі, Південно-Східній Європі та Прибалтиці. Переконані, що національних потенціалів у цих зонах цілком достатньо. Готові до обговорення цієї теми на основі статей 4 та 5 російського проєкту договору", - заявили у МЗС.

Також російська сторона оцінює, що заяви США про відданість принципу неподільності безпеки суперечать "нестримній реалізації НАТО при провідній ролі США політики нічим не обмеженого геостратегічного та військового освоєння пострадянського простору, включаючи територію України, що має для нас особливо чутливий характер", так само як у протиріччя з цим принципом нібито входить і "політика відчинених дверей" НАТО.

"Закликаємо США та НАТО повернутися до виконання міжнародних зобов'язань у сфері підтримки миру та безпеки. Очікуємо від членів альянсу конкретних пропозицій щодо змісту та форм юридичного закріплення відмови від подальшого розширення НАТО на схід", - вказали у відомстві.

У МЗС РФ наголошують на готовності США предметно працювати над окремими заходами з контролю над озброєннями та зниження ризиків, проте незадоволені тим, що американська сторона не хоче розглядати це в пакеті з відмовою від розширення НАТО на схід.

Незадоволені у російському міністерстві й відповіддю США щодо заходів у розвиток Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, вважаючи цю відповідь такою, що суперечить "розумінню", досягнутому на саміті 16 червня 2021 року в Женеві, однак РФ дала зрозуміти, що готова вести діалог і надалі для спільного вироблення нового "рівняння безпеки".

Крім того, Росія констатувала, що США проігнорували тему виведення й нерозміщення ядерної зброї в інших країнах НАТО, зазначивши, що без цього аспекту немає в принципі сенсу обговорювати зі США вирішення проблеми нестратегічної ядерної зброї.

При цьому в РФ бачать предмет для обговорення і потенціал для взаємоприйнятних домовленостей щодо додаткових заходів зниження ризиків в питанні польотів важких бомбардувальників поблизу національних кордонів сторін.

"Щодо запобігання інцидентам у відкритому морі та повітряному просторі над ним, то вітаємо готовність США до відповідних консультацій. Проте ця робота не може підмінити врегулювання ключових проблем, поставлених Росією", - зазначають також у російському міністерстві.

Нагадаємо, що сама відповідь США, як і відповідь НАТО, на російські пропозиції була опублікована іспанським виданням El País всупереч бажанню американської сторони ще 2 лютого. В НАТО при цьому категорично відмовляються надати гарантії невступу   України, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до альянсу. Крім того, НАТО прямо відмовилося вивести свої сили з Болгарії та Румунії, як цього хоче РФ.

Переговори, проведені Росією 10 та 12 січня з представниками США та НАТО з цих питань, не призвели до жодної угоди. Укладати запропоновані Росією 17 грудня 2021 року договори США та НАТО фактично відмовилися.