Рада вирішила розслідувати сприяння влади України окупації Росією Криму

Верховна Рада вирішила створити тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів, що сприяли тимчасовій окупації Автономної Республіки Крим.

За відповідний проект постанови №4657 проголосувало 229 депутатів і лише один нардеп - Олександр Колтунович від "Опозиційної платформи - За життя" - висловився проти.

"За" висловилися всі представники фракцій "Слуга народу" (крім Оксани Дмитрієвої), "Батьківщина" й груп "Довіра" та "За майбутнє", а також усі троє членів президії парламенту.

Жодного голосу "за" не дала, як і ОПЗЖ, фракція "Європейська солідарність". Крім того, утрималася низка представників розколотої фракції "Голос" - того її крила, яке вважає своїм лідером Ярослава Железняка; а також позафракційні нардепи, вигнані із СН, Гео Лерос та Євген Шевченко.

Сам документ було внесено до Ради ще рік тому – 27 січня 2021 року – нардепом від СН та уродженкою Сімферополя Єлизаветою Богуцькою. У процесі попереднього розгляду у комітетах Ради він двічі відкликався та доопрацьовувався. Сама ж Богуцька за фінальний документ не голосувала взагалі.

Основними завданнями ТСК парламент визначив перевірку відомостей щодо фактів сприяння посадовими особами органів влади та місцевого самоврядування України Російській Федерації в окупації нею АР Крим у 2013-2014 роках; а також збирання інформації та отримання пояснень від осіб, підприємств, установ, організацій, центральних та місцевих органів влади та їх чиновників, які мали відношення до предмета розслідування комісії.

Комісія створюється з десяти депутатів терміном на один рік, але не пізніше за шість місяців з дня створення вона повинна буде подати свій звіт про виконану роботу на засіданні Ради.

Головою ТСК обрано Ігоря Копитіна ("Слуга народу"), його заступником - Григорія Немирю ("Батьківщина"). Окрім автора ініціативи Богуцької, до складу комісії увійшли нардепи від СН Андрій Задорожній, Юрій Здебський, Євгенія Кравчук, Людмила Марченко, Валерій Стернійчук та Сергій Швець, а також представник ОПЗЖ Олег Волошин, який, як і Богуцька, за постанову не голосував.