НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Росія перекидає гелікоптери до українського кордону — New York Times

Росія перекидає гелікоптери до українського кордону - New York Times
Росія перекидає гелікоптери до українського кордону - New York Times

В останні тижні кількість російських військ на кордоні з Україною залишалася стабільною, незважаючи на прогнози американської розвідки про зростання. Але американські чиновники кажуть, що президент Росії Володимир Путін почав вживати заходів для переміщення військових гелікоптерів, а це може означати, що планування нападу продовжується.

Про це повідомляє New York Times, посилаючись на інформацію від обізнаних  посадовців у США.

Американські чиновники раніше припускали, що Росія наприкінці грудня – на початку січня стягне до українського кордону нові війська, наростивши загальну чисельність до 175 тисяч.

Хоча перекидання військ сповільнилося, поблизу кордону все ще лишається близько 100 000 військових, і тепер туди перемістили засоби для атаки з повітря. Бойові та транспортні вертольоти, а також винищувачі стали б для РФ критичною перевагою, якби Путін вирішив піти на масштабне вторгнення в Україну.

"Бойові та транспортні вертольоти, поряд із штурмовиками, стануть важливою перевагою Росії, якщо Путін вирішить вторгнутися в Україну", — зазначає автор статті.

За словами американських чиновників, вікно російського президента для вторгнення обмежене і продиктоване температурою, здатною заморозити землю настільки, щоб дозволити легко пересувати важкі транспортні засоби та обладнання, до того як весняна відлига, яка може початися в березні, не створить брудну трясовину.

Проте відносно м'яка зима сповільнила замерзання землі, і термін, встановлений Путіним для введення військ, зрушив ближче до весни, повідомили чиновники. Сильні зимові морози, що зазвичай приходять в Україну до січня, у багатьох районах країни не спостерігалися. За словами високопоставлених представників адміністрації Байдена, поки земля залишається брудною, Путін може бути змушений відкласти наземний наступ найраніше до лютого.

За словами американського чиновника, щоб краще зрозуміти ситуацію, адміністрація Байдена залучила метеорологів, щоб вони уважніше розглянули погодні умови в Україні найближчими тижнями.

У розвідці доповіли Білому дому, що хоча Росія продовжує те, що виглядає як планування вторгнення, вони не думають, що Путін уже ухвалив рішення.

На користь цього говорять і активні дипломатичні взаємодії, що продовжуються зараз, — зустріч делегацій США і Росії в Женеві і зустрічі в наступні дні.

Нагадаємо, у Женеві ввечері 10 січня завершилися восьмигодинні переговори делегацій США та РФ. Сторони не дійшли єдиної думки, у тому числі щодо питання вступу України до НАТО. Обговорення деяких тем залишили на засідання ради Росія – НАТО у Брюсселі 12 січня та засідання постійної ради ОБСЄ у Відні 13 січня.