Суд вирішив почекати, доки нардеп Кузьміних привезе паспорт із Житомира

Суд вирішив почекати, доки нардеп Кузьміних привезе паспорт із Житомира

Вищий антикорупційний суд продовжує обирати запобіжний захід народному депутату від "Слуги народу" Сергію Кузьміних, якого спіймали "на гарячому" під час отримання хабара у 558 тисяч гривень.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Суд із обрання запобіжного заходу народному депутату розпочався вчора. Але, як виявилося, Кузьміних не взяв із собою паспорт. З документів при собі він мав лише посвідчення народного депутата. Суддя заявив, що бачить підсудного вперше, а відповідно, "він не може знати, точно це Кузьміних чи ні". Тому засідання перенесли на 8 лютого, о 9.45 ранку.  

Але сьогодні депутат просто не прийшов до суду. За словами адвоката, Кузьміних поїхав до Житомира за своїм паспортом, але не встиг повернутися, бо "відстань від Житомира до Києва велика".

Оскільки Кузьміних перебувати зараз у Житомирі, його адвокат подала клопотання щодо проведення засідання з відеозв'язку з Житомирського апеляційного суду.

Після чого суддя оголосив технічну перерву, а потім відмовив у задоволенні клопотання захисту Кузьміних про проведення відеотрансляції з Житомирського апеляційного суду та оголосив перерву до 16:00.

Суддя хоче, щоб Кузьміних прибув до Вищого антикорупційного суду сьогодні о 16:00.

Поки що невідомо, чи народний депутат з'явиться сьогодні до суду.

Зазначимо, що прокуратура вимагає для Кузьміних запобіжний захід у вигляді взяття під варту на 2 місяці або внесення мізерної застави у розмірі 49 600 гривень.

Нагадаємо, співробітники Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Офісу генерального прокурора провели спільну операцію та спіймали Кузьміних під час отримання хабара 28 січня.

Вже 31 січня генеральний прокурор Ірина Венедиктова підписала   повідомлення про підозру Кузьміних. За її словами, депутат підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення з використанням своїх службових повноважень та впливу.

За даними слідства, Кузьміних отримав гроші за сприяння у укладанні контрактів між приватними компаніями та лікарнею у Житомирській області.

НАБУ опублікувала частину доказів провини Кузьміних. Зокрема, оприлюднено   відео переговорів депутата із представниками приватної компанії, під час яких обговорювалися деталі отримання так званого відкату — 30% від загальної суми контракту на поставку медичного обладнання для УЗД та МРТ.

Після публікації цього відео НАБУ несподівано оголосило нардепа у розшук. Бюро пояснило своє рішення тим, що підозрюваний систематично не є правоохоронними органами за їх викликом, відсутній за місцем проживання та ховається від детективів НАБУ.

При цьому сам Кузьміних тоді заявив, що "зі здивуванням дізнався з інтернету про розшук". Він зазначив, що не ховається від слідчих, проте НАБУ та САП   офіційно затримали нардепа 7 лютого.