НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Засідання Ради безпеки ООН: постпред Росії звинуватив у ескалації напруженості Захід та залишив зал

радбез оон
Засідання Ради безпеки ООН. Скріншот відео "5 каналу"

У понеділок, 31 січня, Рада безпеки ООН з ініціативи Сполучених Штатів Америки провела засідання, присвячене обговоренню накопичення військ Росії поблизу кордону з Україною. Трансляцію провів "5 канал".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Попри протести представника Росії в Раді безпеки ООН, більшість членів проголосували за проведення засідання щодо напруженості на українсько-російському кордоні. Проти були лише РФ та КНР.

"Ситуація загрожує світовому порядку. Одна країна не може переписувати кордони іншої країни силою", - заявила постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Вона також наголосила, що РФ продовжує розширювати свою присутність біля кордону Білорусі з Україною, де вже понад 30 тисяч військових.

Заступник представника Великої Британії в ООН Джеймс Каріукі зазначив, що перебування російських військ на кордоні з Україною – це "найбільше військове розгортання в Європі за десятиліття".

"Концентрація суттєвих військових сил на кордоні суверенної держави є потенційним конфліктом і вказує на негативні наміри Росії, оскільки ця країна вже порушувала територіальну цілісність України", - заявив постійний представник Франції в ООН Ніколя де Рів'єр.

Представник Росії Василь Небензя звинуватив у виникненні напруженості країни Заходу: "Військові акції Росії проти України, як вони стверджують, мають відбутися вже через тижні чи дні, водночас жодних серйозних доказів не подано. Проте вони роздмухали істерію настільки, що від цього українські сусіди вже зазнають економічного впливу. Говорячи про проблему деескалації, вони самі нагнітають напругу та провокують ескалацію".

Небензя зазначив, що РФ проведе власне засідання Ради безпеки ООН щодо України в середині лютого, коли головуватиме в цьому органі. Потім він залишив засідання.

"Ми не віримо в заяви Росії, а віримо лише практичним діям та відведенню військ від кордону", - заявив представник України Сергій Кислиця.

"Мій президент неодноразово наголошував, що готовий зустрітися з російським колегою. Якщо Росія має якісь питання до України, то краще сісти і поговорити, а не стягувати війська і залякувати Україну", - додав він.

Дипломат також наголосив, що країна виступає за мирне врегулювання конфлікту, але готова дати відсіч у разі агресії.

Раніше російська влада вимагала від США, як і від НАТО, дати письмові "залізобетонні" гарантії невступу України до Альянсу в майбутньому. 26 січня США та НАТО відповіли на вимоги Росії.