10 трендів ринку нерухомості: урбанізація, освоєння передмістя та попит на комфорт

10 трендів ринку нерухомості: урбанізація, освоєння передмістя та попит на комфорт

Міграція із сіл до міст, які до цього не готові, забудова передмістя, інфраструктура якого для цього не передбачена, подорожчання на третину житла класу "комфорт": учасники ринку нерухомості розповіли про актуальні тренди та їх наслідки

На щорічному спеціалізованому форумі для інвесторів у рітейл та торгову нерухомість RAU Investment Forum 2021 учасники ринку розповіли про нинішні та майбутні тренди ринку нерухомості.

Delo.ua переказує головне з виступу засновника та генерального директора Dragon Capital Томаша Фіали, власника та CEO SAGA Development Андрія Вавриша та власника та CEO Futura Hata Романа Валесюка.

▶️ Лише 3% домогосподарств в Україні володіють житлом, яке збудовано у 2021 році, а 97% живуть у будинках, збудованих задовго до цього.

▶️ В Україні на одну особу припадає в середньому 25 квадратних метрів житлової площі — на порядок менше, ніж у всіх європейських країнах.

▶️ В Україні будують все більше ЖК із закритими територіями та окремою зоною для в'їзду машин та паркінгу. Закрита територія дає жителям ЖК відчуття безпеки - можна спокійно прогулюватися з дітьми та домашніми тваринами, не побоюючись автомобілів та непроханих гостей.

▶️ При плануванні квартири забудовники сьогодні все частіше виділяють місця для обладнання у приміщенні невеликого офісу. Цей тренд пов'язані з поширенням віддаленої роботи.

▶️ По всій Україні відбувається відтік жителів із сіл та невеликих міст до міст-мільйонників — мінімум на 20%. Однак у містах для них не завжди є місце і з погляду житла, і з погляду інфраструктури. Урбанізація — добрий тренд, але тільки для тих країн та міст, які готові до цього.

▶️ Через урбанізації у світі через 30 років залишиться лише 20% сільського населення.

▶️Україна знаходиться на 5-му місці у світі з урбанізації нових територій. Зокрема приміських, інфраструктура яких не передбачена для масової забудови. І у найближчі 10 років цей тренд тільки посилиться. Незважаючи на можливі проблеми з опаленням, електрикою та водопостачанням, українці продовжують купувати такі квартири через їхню доступну вартість, а забудовники зводити ЖК "в чистому полі".

▶️ В Україні спостерігається тренд на розвиток невеликих міст та регіональних центрів. Урбанізація у містах пов'язані з проявом активної соціальної діяльності, розвитком продуктових мереж тощо. Проте найбільший вияв урбанізації буде у місті Києві.

▶️ В Україні житло тільки дорожчатиме — через інфляцію та інші економічні фактори.

▶️ Найбільше за останній рік в Україні зросли ціни на житло класу "комфорт" – майже на 30%. Це пов'язано з тим, що українці все більше віддають перевагу зручним функціональним плануванням, вимогливим до зонування та інфраструктури ЖК.

Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua

Джерело фото: Depositphotos