Топ-5 найнадійніших забудовників Києва: впевнені темпи будівництва та мінімальні затримки

Топ-5 найнадійніших забудовників Києва: впевнені темпи будівництва та мінімальні затримки

Ринок нерухомості належить до найбільш динамічних галузей економіки: він постійно розвивається й змінюється, з’являються нові гравці, інші ж компанії припиняють функціонувати. Як відрізнити відповідального девелопера від того, хто заморозить будівництво? Як упевнитись в тому, що компанія вчасно введе в експлуатацію вже збудований об’єкт?

Сьогодні публікуємо рейтинг найнадійніших київських забудовників за версією vn.com.ua

Як рахується рейтинг 

Перше, на що ми звертали увагу, складаючи топ – це строк функціонування будівельної компанії. Звісно, навіть кілька десятиріч діяльності ще не гарантують успішного завершення будівництва і здачі об’єкта (згадати хоча б сумнозвісний «Укрбуд»). Проте, якщо забудовник пережив кілька фінансових й економічних криз і продовжував споруджувати й здавати в експлуатацію новобудови Києва, довіри до нього більше, ніж до компанії, яка функціонує кілька років і має нульовий портфель. 

Також ми брали до уваги кількість об’єктів, які девелопер будує одночасно. Кілька ЖК в роботі на різних стадіях спорудження суттєво збільшують шанси на те, що кожен з них буде успішно зданий, адже компанія-забудовник зможе залучити гроші від продажу квадратних метрів в об’єктах, що користуються популярністю, на зведення житлового комплексу, квартири в якому мають менший попит. Але тут варто пам’ятати, що одночасне будівництво більше десяти об’єктів завжди породжує ризик того, що у компанії врешті-решт не вистачить ресурсів. 

Формуючи рейтинг, ми оцінювали й графік введення в експлуатацію вже готових об’єктів. Відстрочка у кілька місяців у сфері первинної нерухомості не вважається суттєвою, а от якщо девелопер здає свої комплекси на 6-12 місяців пізніше домовленого строку – це привід задуматись: можливо, у нього проблеми з документацією або фінансові негаразди.

Найнадійніші будівельні компанії Києва

Станом на кінець 2021-го – початок 2022-го років топ п’ять надійних київських компаній-забудовників має такий вигляд: 

1. «Інтеграл-Буд». Функціонує з 2003 року. За майже два десятиліття діяльності збудував майже півтори сотні житлових комплексів. Минулого року «Інтеграл-Буд» увів в експлуатацію 130635 кв.м. житла, що дорівнює 2257 квартирам.

2. Stolitsa Group. Заснована у 2003 році компанія спорудила 67 комплексів, на етапі будівництва перебувають ще майже три десятки об’єктів. Затримка здачі багатоквартирних будинків не перевищує двох-трьох місяців. За попередній рік забудовник здав 1988 осель.

3. «К.А.Н. Девелопмент». Компанія діє на українському ринку нерухомості з 2001 року. За цей час було споруджено півтори сотні житлових комплексів. Візитівкою девелопера є комплекс «Комфорт-Таун» – ЖК, створений за концепцією «місто в місті» на території колишньої промислової зони.

4. Perfect Group. Функціонує понад три десятиріччя. В 2021 році забудовник успішно ввів у користування майже тисячу квартир різної площі.

5. bUd development. Заснована у 2013 році. Портфоліо компанії складає 22 споруджених будинки, ще два десятки знаходяться на різних стадіях зведення. 

Обираючи компанію-забудовника, окрім перелічених вище факторів, варто звернути увагу також на те, наскільки активно споруджуються її об’єкти. Експерти з нерухомості рекомендують кілька разів відвідати будівництво того чи іншого девелопера й оцінити, на скільки поверхів виросла будівля з часу вашого останнього візиту. Крім того, незайвим буде впевнитись, що в забудовника все гаразд з дозвільними документами. Якщо компанії нічого приховувати, її представники охоче надають потенційним інвесторам необхідну інформацію.