Локдауни практично не знижують смертність від коронавірусу — дослідження Університету Хопкінса

локдаун маска
Людина з коронавірусом. Фото: pixabay.com

Вчені з Університету Джонса Хопкінса заявили, що під час локдаунів, які були введені навесні 2020 року, показники смертності знизилися лише на 0,2%.

Вчені проаналізували вплив обмежувальних заходів у США та країнах Європи навесні 2020 року і вважають, що локдауни дали мінімальний ефект у боротьбі з поширенням коронавірусу. Більше того, дослідники вважають, що цей захід мав багато негативних наслідків: "За результатами метааналізу було зроблено висновок про те, що локдауни мали мінімальний — близький до нульового — ефект на стан здоров'я населення і спричинили величезні економічні та соціальні витрати".

Вчені зазначають, що у США виріс рівень безробіття, збільшилася кількість звернень щодо домашнього насильства та передозувань наркотиками, а також медичними препаратами. При цьому локдауни часто обмежували доступ людей до пляжів, парків та інших безпечних місць, що знаходяться на відкритому повітрі.

На думку експертів, від локдаунів варто відмовитися і зосередитися на самоізоляції хворих  це ефективніший захід, який дозволив знизити смертність від Covid-19 на 2,9%.

Обмежувальні заходи мали сильний негативний вплив на економіку України. В останні місяці 2021 року бізнес отримав платіжки за газ із небаченими сумами. У грудні ціна газу для нього на Українській енергетичній біржі становила 65-75 тисяч гривень за тисячу кубометрів, що у 10 разів перевищувало ціни грудня 2020 року. Вартість комунальних послуг та ковідні обмеження теж роблять свою справу, і бізнесу зараз дуже нелегко.

При цьому Рада національної безпеки України прогнозує, що у лютому в Україні добова кількість нових випадків зараження коронавірусом сягатиме 59 тисяч, і це ще оптимістичний прогноз. Зокрема, пік нової хвилі коронавірусу очікується 20-25 лютого.