"Модифікація" касових апаратів допомогла шахраям "заощадити" на податках 200 млн грн

сервер
Сервер зловмисників. Фото: СБУ

За допомогою махінацій з касовими апаратами шахраї реалізували схему ухилення від сплати податків на сотні мільйонів гривень. За попередніми оцінками, сума неврахованих операцій зловмисників за останні півтора року становить щонайменше 200 млн грн, повідомляє пресслужба СБУ.

Як встановили правоохоронці, ІТ-фахівці налаштували касові апарати таким чином, щоб вони не надсилали дані щодо частини проведених операцій до Державної податкової служби (ДПС).

Ці "модифіковані" апарати були встановлені в деяких торгових центрах, які продають підакцизні товари, зокрема алкогольні вироби.

Касові апарати. Фото: СБУ

Під час слідства правоохоронці задокументували факти придбання товарів та отримання чеків від розрахункових операцій, відомості про які не надходили до ДПС. Отже, ці операції не нараховувався акцизний податок.

Обшук. Фото: СБУ

Дані про реальні обсяги скоєних операцій передавали на підконтрольні учасникам злочинної угоди сервери на території України та за кордоном.

Під час обшуків на території Київської та Дніпропетровської областей правоохоронці вилучили "модифіковані" касові апарати, сфальшовані фіскальні документи, а також комп'ютерну техніку та інші докази.

Раніше Служба безпеки України викрила у Львові розгалужену мережу нелегальних call-центрів, які використовувалися зловмисниками для присвоєння коштів іноземців на підставі "інвестицій" у фондові та криптовалютні ринки. Ділки контактували зі своїми клієнтами через приховані канали IP-телефонії, а жертвами злочинної схеми стали тисячі іноземних вкладників.

Інші шахраї по-великому орудували в Києві, вони оформили на себе землю за підробленими документами та намагалися продати за мільйон доларів.