Організатори нацвідбору запропонували взяти участь у "Євробаченні" Kalush Orchestra

Kalush Orchestra
Kalush Orchestra. Фото: скріншот виступу на нацвідборі

Організаційний комітет національного відбору на участь у музичному конкурсі "Євробачення-2022" вирішив звернутися із пропозицією представляти Україну на ньому до гурту Kalush Orchestra.

Таке рішення, як повідомляє Національна суспільна телерадіокомпанія України, було ухвалено на позачерговому засіданні оргкомітету 17 лютого.

НСТУ наголошує, що згідно з пунктом 3.4 правил нацвідбору, у разі припинення участі переможця конкурсу мовник має право визначити представником України на "Євробаченні" когоз із інших фіналістів.

Нагадаємо, що на відборі 12 лютого Kalush Orchestra посіли друге місце, після чого звинуватили організаторів у фальсифікації результатів голосування глядачів (у якомі самі, однак, перемогли). Його верифікацією займалася аудиторська компанія PwC, але дані голосування досі не оприлюднені.

Переможниця ж відбору Аліна Паш, як виявилося, подала фальшиву довідку про законність свого візиту до Криму 2015 року, про який заявляла ще 2019 року. Через це організатори постфактум виключили її з учасників конкурсу та, відповідно, скасували її перемогу. Сама ж Паш перед цим заявила, що сама вирішила через скандал, що піднявся, відмовитися від участі в "Євробаченні".

Нагадаємо, що у 2019 році Україна взагалі не брала участі в "Євробаченні" через скандал, що виник після перемоги на національному відборі співачки Maruv через факт її виступів у Росії. Однак тоді правила, що забороняв брати участь у відборі гастролював у РФ, не було.

Проте НСТУ запропонувала Maruv контракт на участь у "Євробаченні-2019" у такому вигляді, що та від нього відмовилася. Зокрема, її хотіли зобов'язати не гастролювати в Росії далі, не давати неузгоджених коментарів ЗМІ під час "Євробачення", не імпровізувати на сцені та передати права на пісню Siren Song, яка перемогла на відборі.

Більше того, слідом за Maruv відмовилася від участі група Freedom Jazz, яка посіла друге місце, група Kazka, яка посіла третє місце та якій організатори прямо запропонували участь, а потім група Brunettes Shoot Blondes, що посіла четверте місце, після чого НСТУ вирішила в принципі скасувати участь України в міжнародному конкурсі.