У сексології немає поняття "норма": які існують види сексуальних орієнтацій і що вони означають

Орієнтації та їх значення, пансексуали та інші види сексуальних орієнтацій
Сексологи наголошують, що нормальна сексуальна поведінка – це, коли всім сторонам комфортно

Сексуальна орієнтація людини може змінюватися протягом життя та залежить від низки факторів. Вчені виділяють три основні групи: гетеро-, гомо та бісексуальність. Всі інші види орієнтації, яких існує щонайменше 19, відносяться до тієї чи іншої групи з трьох.

1948 року американський біолог Альфред Кінсі склав шкалу, в якій структурував види орієнтації людини, де показав весь спектр типів сексуальності, відомих на той час. Кінсі проаналізував різні ступені гетеро- та гомосексуальності, і, крім цього, додав термін "асексуальність".

Згодом стали виділятися нові види сексуальних орієнтацій, що дозволяють людям краще зрозуміти себе та природу свого потягу.

Пансексуали та інші 19 видів сексуальності – розкриття спектру

Основні типи сексуальної орієнтації – це гетеросексуальна, гомосексуальна та бісексуальна.

Вчені уникають поняття нетрадиційна орієнтація так само, як маркерів "нормальні/ненормальні". Вони орієнтуються на класифікацію Альфреда Кінсі, яка впорядкувала всі види орієнтації – їх 19.

Автосексуальність

Для представників цього виду сексуальності немає значення ні стать, ні орієнтація, ні зовнішність інших людей. Вони вважають себе такими привабливими, що ніхто з оточуючих не може конкурувати з ними. Автосексуальність може включати почуття насолоди від власного вигляду, задоволення від власного тіла або сексуальну саморефлексію. Автосексуальність може виявлятися різними способами, включаючи самозадоволення та збереження власного здоров'я та фізичного стану. Ця концепція може бути складною та варіювати від особистості до особистості, але вона відображає ідею, що самопривабливість може бути важливою частиною сексуальності людини.

Андрогінсексуальність

Люди, які відносять себе до цієї орієнтації, відчувають сексуальний потяг до андрогінів - це людина, що поєднує в собі обидві статі. Вони відчувають потяг до людей з яскраво вираженими чоловічими та жіночими рисами одночасно. Особи з андрогінсексуальністю відчувають потяг до людей, незалежно від того, чи є вони як чоловіки, жінки, чи не відповідають жодному конкретному гендеру. Андрогінсексуальність відображає різноманітність сексуальних орієнтацій і підкреслює значення особистого психологічного зв'язку над гендерною ідентичністю.

Андросексуальність

Андросексуал відчуває, що його/її/їх приваблює мужність, причому їм зовсім не важливо, хто має цю межу — чоловік чи жінка. Андросексуальні люди можуть відчувати потяг до чоловіків, жінок, а також осіб, які ідентифікуються як нетрадиційні ґендерні ролі або не визначаються будь-яким конкретним ґендером. Представники цієї орієнтації наголошують на важливості для них особистості та характеру партнера, а не його гендера.

Асексуальність

Простими словами асексувал – це людина, яку секс не цікавить взагалі.

Асексуали не відчувають потягу ні до чоловіків, ні до жінок. Хоча фізик Ісаак Ньютон не проходив тест на асексуала, вчені вважають, що у нього був саме такий тип сексуальної орієнтації.

Асексуали також створили суспільство Aven (Asexuality Visibility and Education Network). До нього приєдналося понад сто тисяч користувачів. У громаді асексуали ведуть між собою просвітницьку діяльність – домагаються суспільного визнання та реалістичного сприйняття цієї сексуальності.

Бісексуальність

Бісексуалів приваблюють представники обох статей – як чоловіки, так і жінки. Це, звичайно, не означає, що бісексуал заводитиме стосунки з першою зустрічною будь-якої статі, але обидва вони для неї відкриті. Існує теорія, що певною мірою бісексуальність властива будь-якій людині. Але вона, як і інші, пов'язані з причинами виникнення бісексуальності, не має підтримки у науковій спільності.

Гетеросексуальність

Орієнтація гетеро – це, мабуть, найпоширеніша сексуальна орієнтація. Гетеросексуали можуть відчувати сексуальний потяг лише до осіб протилежної статі. Тобто гетеро чоловік цікавитиметься у сексуальному плані лише жінкою і навпаки. Для гетеросексуалів існують лише два гендери – чоловічий та жіночий. Гетеросексуальні люди формують емоційні та сексуальні зв'язки з партнерами іншої статі.

Гіносексуальність

Гіносексуали – це люди, яких приваблюють люди з яскраво вираженими фемінними рисами. Це означає, що гіносексуальні люди відчувають сексуальну привабливість, формують романтичні стосунки та відчувають емоційний зв'язок тільки з представницями жіночої статі, і не відчувають потягу до чоловіків чи інших гендерних ідентифікацій. Однак іноді гіносексуал може звернути увагу і на чоловіка з особливо розвиненою жіночністю.

Гомосексуальність

Гомосексуал - це людина, яка відчуває сексуальний потяг до представників своєї статі. І чоловіки, яким подобаються чоловіки, і жінки, яких приваблюють жінки - всі вони є гомосексуалами. Гомосексуальність є однією з різних сексуальних орієнтацій, і вона характеризується емоційною та сексуальною привабливістю до осіб тієї самої статі. У багатьох країнах гомосексуальність є законною та захищеною правом орієнтацією.

Грейсексуальність

Це люди, які рідко відчувають сексуальний потяг. Грейсексуал має слабко виражений сексуальний темперамент. Однак від асексуалів їх відрізняє теоретична можливість того, що вони можуть відчувати сексуальний потяг до будь-кого. Важливо, що для них сексуальність не є основним аспектом взаємин, і вони можуть відчувати великий діапазон різних емоційних та інтелектуальних зв'язків із партнерами.

Демісексуальність

Демісексуальність - це тип сексуальності, коли людина не може відчувати потягу, не сформувавши, перш за все, стійкої емоційної прихильності. Після того, як вона налагоджена, демісексуал може виявляти сексуальний та романтичний інтерес. Такі люди часто підтримують тривалі стосунки або принаймні прагнуть до них. У той самий час їхнім партнерам часто складно прийняти такий прояв сексуальності. Журналістка The Washington Post Меріл Вільямс у своїй колонці "Я - демісексуалка" писала: "Багато моїх стосунків закінчувалися за кілька тижнів або місяців, тому що я не встигла відчути себе комфортно з новою людиною за цей час".

Літосексуальність

Люди, які мають сексуальний потяг, але без бажання взаємності. Літосексуали - це і грейсексуали, і асексуали, у яких почуття, що виникли, ніяк не спонукають зблизитися з об'єктом симпатії. Більше того, ці люди втрачають сексуальний інтерес, як тільки стикаються із взаємністю. Це може бути індивідуальним і може залежати від унікальних досвідів і почуттів кожної конкретної особистості. Важливо пам'ятати, що сексуальна орієнтація та сексуальність – це складні та особисті аспекти життя кожної людини, і кожна індивідуальна ситуація може бути унікальною.

Об'єктумсексуальність

До цього типу орієнтації належать люди, які відчувають потяг до неживих предметів. У 2007 році колишня американська військовослужбовиця Еріка Ла Тур Еффель офіційно вийшла заміж за головний символ Парижа - Ейфелеву вежу. Еріка - лідер міжнародного руху OS International, що захищає інтереси об'єктів сексуальних людей, які мають потяг до неживих предметів.

Омнісексуальність

Якщо пансексуали не звертають уваги на гендер партнера, то для омніосексуалів гендер може бути фактором тяжіння в окремих випадках. Тобто омнісексуал — це людина, яка відчуває потяг до людей усіх гендерних ідентичностей та сексуальних орієнтацій. Омнісексуальні люди можуть мати потяг до жінок, чоловіків, осіб, які ідентифікуються як небінарні і т.д. Ця орієнтація наголошує на різноманітності, але не відмовляється від стереотипів про гендерну привабливість.

Пансексуальність

Пансексуал не ділить людей за ґендерними ознаками, коли йдеться про сексуальний потяг. Самі себе пансексуали часто називають "гендерно сліпими". Це фактично основна ознака, за якою пансексуал та бісексуал відрізняються. Фактично, якщо говорити простими словами, пансексуал — це людина, яка може відчувати потяг до особистості, незалежно від гендерної ідентичності та сексуальної орієнтації. У 2016 році американська поп-зірка Майлі Сайрус здійснила камінг-аут, відкрито заявивши про свою пансексуальність. "Мене завжди дратувало слово "бісексуал", - розповідала Майлі в інтерв'ю журналу Variety, - Воно заганяло мене в рамки. Я бачу не чоловіка чи жінку, я бачу людину". Такими словами вона пояснила, хто такий пансексуал для неї.

Полісексуальність

Бісексуал вибере собі партнерів серед чоловіків та жінок, а пансексуал – серед усіх, тоді як полісексуали знаходяться приблизно посередині цього спектру. Полісексуальність – це тип сексуальності, коли людину можуть приваблювати представники кількох ґендерів: чоловіки, жінки, трансгендери. Тобто вона має обмежену групу ґендерів, які можуть бути їй цікаві. Кожен полісексуал має індивідуальний набір гендерів, які їх приваблюють. Але, на відміну від пансексуалів, полісексуали не є "ґендерно сліпими". Вони бачать та визначають гендер потенційного партнера.

ПоМосексуальність

Назва цієї сексуальної орієнтації розшифровується як постмодерністська сексуальність. ПоМосексуали - це люди, які кидають виклик усім уявленням про сексуальність і статеву приналежність. Вони вважають, що гетеро жінки можуть вважати себе гомосексуальними чоловіками чи трансгендерами. ПоМосексуали вважають, що слова та категорії не можуть повною мірою описати всю різноманітність людської сексуальності.

Сапіосексуаліст

Сапіосексуал - це людина, яку перш за все приваблює інтелект іншої людини. При цьому ґендер чи орієнтація об'єкта симпатії, як і у випадку з пансексуалами, ролі не відіграє. Сапіосексуали можуть бути як гетеросексуальними, так і гомосексуальними людьми. Вчені з Університету Західної Австралії нещодавно дійшли висновку, що кожен десятий житель планети сапіосексуал, причому поширеність цієї особливості однакова серед чоловіків та жінок.

Сколіосексуальність

Сколіосексуал - це людина, яку приваблюють небінарні люди і ті, хто не вважає себе цисгендером. Уточнюємо, що цисгендер – це людина, чия гендерна ідентичність та гендерне самовираження збігаються з її біологічною статтю. Наприклад, якщо людина при народженні мала жіночу стать і вважає себе жінкою, то вона є цисгендерною жінкою. Найпростішими словами цисгендери – це більшість населення планети. Цей термін використовується, щоб відрізнити від трансгендерних осіб, що ідентифікуються з іншою статтю, ніж той, який був вказаний при народженні.

Цифросексуаліст

Вчені прогнозують, що розвиток технологій у найближчому майбутньому призведе до того, що людей, які задовольняють свої сексуальні потреби за рахунок технологій та віртуальної реальності, побільшає і їх називатимуть цифросексуалами.

Коли любиш і дівчат, і хлопців: що таке бісексуальність і як зрозуміти, що ти бі

Бісексуальність - це тип орієнтації, коли людину приваблюють як жінки, так і чоловіки. Протягом життя вподобання представників орієнтації часто змінюються. Тобто бісексуалу можуть спершу більше подобатися дівчата, а потім хлопці і навпаки.

У питанні визначення бісексуальності діє просте правило, кажуть сексологи, потрібно просто досліджувати свої почуття, дослухатися до себе. Часто в підлітковому віці людина експериментує.

"Деякі люди зрозуміли свою орієнтацію саме в цей період, коли, наприклад, вирішили спробувати поцілувати людину своєї статі. І відчули потяг чи ні. Ми, як сексологи, маємо досліджувати індивідуально кожну людину в окремій ситуації".

Святослава Федорець
Святослава Федорець Сексолог

Коли формується орієнтація дитини

Ряд наукових досліджень підтверджує, що в період вагітності на становлення орієнтації дитини впливають генетичний та зовнішній фактори. Якщо під час виношування дитини мама відчувала сильний стрес, це може вплинути, зокрема, на формування орієнтації дитини.

"Це не генетичні фактори, це епігенетичні фактори. Наприклад, коли жінки, які були вагітними хлопчиками, перебували в блокадному Ленінграді і переживали бомбардування, то хлопчики, що народилися у них, потім демонстрували жіноподібну поведінку. Але в той же час це не означає, що у них повністю була гомосексуальна орієнтація”, – пояснює сексолог.

Вчені вважають, що сексуальна орієнтація формується не тільки під час внутрішньоутробного розвитку, але може зазнавати впливу, наприклад, статевого виховання. Перший етап психосексуального розвитку триває до 5-7 років – у цей час дитина має сформувати свою статеву самосвідомість. Тобто усвідомити свій ґендер.

Після 5-7 років дитина починає засвоювати статево-рольову модель поведінки. Дитина (навіть і доросла людина) не може просто пройти тест на сексуальну орієнтацію, щоб визначити її.

Усвідомлення приналежності до гетеро-, гомосексуалів або, наприклад, пансексуалів може прийти у підлітковому віці, коли людина починає досліджувати своє тіло та почуття.

"Підлітки можуть пробувати різні техніки, мастурбації, досліджувати своє тіло. Вони можуть експериментувати з протилежною статтю. Є приклад, коли клієнтові було 14 років, вона зустріла дівчину в таборі, і вони поцілувалися. Це був такий досвід, це був підлітковий експеримент. Вони не обов'язково закінчаться тим, що людина виявить у себе гомо чи орієнтацію бі”, – розповіла сексолог.

Ідентифікація себе як гомо чи гетеро – це біопсихосоціальне явище, зазначає експерт. При становленні такої самоідентичності тіла, ще формується, також мають значення соціальні чинники.

Чи може змінюватися тип сексуальної орієнтації

Сексуальна орієнтація – це біопсихосоціальний феномен, який формується під впливом низки факторів. Протягом життя або через низку зовнішніх факторів сексуальна орієнтація може змінитися. Таке рішення може бути як життєвим епізодом будь-яких експериментів, так і може бути повне заглиблення у формат гомо чи бісексуальних відносин.

Також існують особливі випадки, коли вже психологічно сформована людина, яка довго відносить себе до одного типу сексуальності, вирішила змінити орієнтацію.

“Я знаю випадки, коли жінки змінювали орієнтацію, бо вони зазнали травм. І знову ж таки питання: чи пов'язане це рішення із зовнішнім фактором (травмою чи ні). Чи це захисна реакція на тлі того, що жінка страждає через травми на обличчі та переконана, що чоловіки на неї не звертатимуть увагу”, - зазначає психолог.

Основне питання, яке має ставити лікар: “Людина страждає від цього чи ні?”. Адже іноді до сексологів звертаються люди, які не приймають своєї сексуальної орієнтації і страждають через це. Однак поняттю "нормальна орієнтація" немає місця у ситуації, коли людині та її партнеру комфортно в тому життєвому сценарії, який вони обирають на даний момент.

Основне правило "нормальності" сексуальної поведінки - все здійснюється за згодою, із взаємним задоволенням для партнерів і обраний вид сексуальної активності не завдає шкоди жодному з партнерів чи суспільству.