У Києві підготували близько 5 тисяч потенційних укриттів: опубліковано карту

укриття
Укриття у столиці України. Фото: "Великий Київ"

У столиці перевірять підвали, які можуть бути потенційними укриттями. Складено мапу п'яти тисяч укриттів, розташованих по всьому Києву. Про це повідомляє КМДА.

"Якщо ще кілька років тому ми мали 1,5 тисячі відповідних укриттів, то за ці роки їх кількість збільшили втричі", — заявив під час доповіді на засіданні Київської міської ради заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

За даними Департаменту муніципальної безпеки столиці до фонду захисних споруд цивільного захисту входять понад 500 укриттів, які розташовані на об'єктах критичної інфраструктури та призначені для захисту працівників зміни, а також майже 4 500 споруд подвійного використання (355 підземних паркінгів, 256 підземних переходів та станцій Київського метрополітену, 3 741 підвал та напівпідвал). Розташування укриттів можна побачити на карті.

За заявою міської влади, сили та засоби цивільного захисту Києва складають: 13,5 тисяч осіб особового складу та 782 одиниці техніки. Розгортаються сили територіальної бригади.

"У Києві створено комісії з евакуації – на рівні КМДА та в кожному районі. У листопаді 2021 року Київський міський голова затвердив План евакуації населення. Він визначає місцезнаходження збірних евакуаційних пунктів, кількість необхідних транспортних засобів та безпечні райони, придатні для розміщення населення та майна", – сказав Пантелєєв.

Раніше мер Києва Віталій Кличко заявляв, що загальна ємність захисних споруд - близько 2 мільйонів людей. У ході навчань у 2021 році у Києві відпрацювали взаємодію бригади та штабів територіальної оборони районних адміністрацій столиці.

У Києві також опрацьовують план проведення перевірок готовності територіальної системи оповіщення із включенням електричних сирен. У столиці розробляють план евакуації на тлі нарощування російських військ на кордоні з Україною.