У Оттаві спалахнув багатотисячний протест далекобійників-антивакцинаторів: прем'єр Трюдо залишив резиденцію

протест канада
Протест в Оттаві.

У столиці Канади кілька днів триває протест тисяч водіїв-дальнобійників, які обурені вимогою обов'язкової вакцинації від коронавірусу для в'їзду із США. Про це повідомляють Global News.

З 15 січня 2022 року далекобійники, які займаються перевезенням вантажів із США до Канади, мають бути вакциновані від коронавірусу, інакше після в'їзду в країну їм потрібно два тижні перебувати на самоізоляції.

Водії організували автопробіг до Оттави з акцією протесту "Конвой свободи". До них приєдналися прихильники на власних автомобілях. На підтримку акції вже зібрано 9 мільйонів канадських доларів.

29 січня далекобійники розпочали акцію у центрі Оттави. Декілька сотень вантажівок розташувалися на вулицях, що прилягають до Парламентського пагорба, де розташований комплекс урядових будівель, тисячі машин стоять на головних магістралях.

Десятки тисяч протестувальників вимагають скасування карантину для нещеплених далекобійників та відмови від інших антиковідних обмежень.

Прем'єр-міністр країни Джастін Трюдо заявив, що 90% зі 120 тисяч канадських далекобійників повністю вакциновані і назвав протестувальників маргіналами. Потім він залишив столичну резиденцію разом із членами своєї сім'ї, бо в ній стало небезпечно.

Багато підприємств у центрі Оттави закрилися через побоювання за працівників. Влада припускає, що акція триватиме не менше тижня.

Водночас відомий канадський музикант Ніл Янг поставив стримінговому сервісу Spotify ультиматум: або він, або антивакцинатори в екстремально популярному подкасті Джо Рогана, випуски якого публікує платформа.

З акціями антивакцинаторів зіткнулася й Україна. Наприкінці листопада 2021 року у Києві біля будівлі Верховної Ради 24 листопада вони організували мітинг. З'ясувалося, що мітингувальники на своїх плакатах використали QR-код сайту політичної партії "Єдина Росія".