Україна опинилася наприкінці рейтингу "найпитущіших країн Європи", — Рахункова палата

Україна опинилася наприкінці рейтингу "найпитущіших країн Європи", — Рахункова палата
В Україні недостатньо аналізували обсяги нелегального виробництва, впевнені у Рахунковій палаті. Фото: Getty Images

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, серед 39 європейських країн, які досліджувалися, Україна посідає 35 місце за обсягом споживання алкогольних напоїв на людину.

Про результати дослідження ВООЗ повідомляє прес-служба Рахункової палати.

В організації також підрахували, що кожного року кожен українець від 15 років випиває в середньому 8,6 літрів алкогольних напоїв.

У Рахунковій палаті зазначають, що суттєво занижувати ці показники може невраховане споживання нелегально виробленого та ввезеного алкоголю.

"Мінекономіки, податкова та митниця недостатньо аналізували обсяги нелегального виробництва та імпорту в Україну спиртного. Його частка, за оцінками експертів, може становити від третини до половини спожитого обсягу залежно від виду алкогольної продукції", - аргументували у відомстві.

На результати дослідження, як вважають у Рахунковій палаті, могли вплинути недоліки в законодавстві, щодо не врегулювання питання торгівлі алкогольними напоями через інтернет.

"Неможливо достовірно визначити вік покупця, а отже, є ризики продажу алкоголю неповнолітнім", - наголошують у Рахунковій палаті.

Крім того, у відомстві з'ясували, що державний бюджет України недоотримує 9 млрд грн на рік від оподаткування нелегальної лікеро-горілчаної продукції. Частка нелегального спиртного в Україні становить понад третину загального обсягу ринку алкоголю та понад половину ринку міцного алкоголю.

За інформацією Державної податкової служби, обсяги виробленої лікеро-горілчаної продукції у 2020 році порівняно з 2019 роком збільшилися майже на 11%, виноробної продукції та солодового пива зменшились на 13% та 0,5% відповідно.