Українці більше не зможуть виїхати за кордон за внутрішнім паспортом

Українці більше не зможуть виїхати за кордон за внутрішнім паспортом

Щоб виїхати з України, громадянам знову потрібно мати при собі біометричний закордонний паспорт. При цьому є випадки, коли кордон перетинають з іншими документами, повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, передає “Суспільне”.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Є постанова уряду 57, яка регламентує перетин державного кордону. У тому числі, там визначено перелік документів, що дають право на перетин кордону. Так званого "внутрішнього паспорта громадянина України" серед переліку немає", — зазначив Демченко.

Дозвіл виїжджати з України за внутрішнім паспортом діяв у перші тижні війни, зараз цю норму скасували.

"Коли фактично на кордоні була гуманітарна катастрофа, були тисячі людей і транспортних засобів, що рятувалися від війни, ДПС у співпраці та погодженні з країнами Євросоюзу було прийнято рішення про пропуск громадян у тому числі і за внутрішніми паспортами або іншими документами, за допомогою яких можна було ідентифікувати особу, оскільки на той час також не працювали належним чином сервісні центри, і людям було дуже складно оформити ці документи", — резюмував Демченко.

У той же час люди, які їдуть з регіонів, де йдуть активні бойові дії, і ті, хто супроводжує людей з інвалідністю, зможуть виїхати за внутрішнім сертифікатом. Для дітей порядок перетину кордону залишається спрощеним.