З якими вакцинами проти COVID-19 можна до різних країн (ІНФОГРАФІКА)

З якими вакцинами проти COVID-19 можна до різних країн (ІНФОГРАФІКА)

Поки нещеплені українці ризикують захворіти на коронавірус, вакциновані все ще можуть подорожувати. Розповідаємо, де та з якими вакцинами приймуть наших туристів

Щеплення від коронавірусу потроху відроджують світовий туризм — більшість держав якщо ще не визнали сертифікати вакцинації мандрівників, то, як мінімум, запровадили його на своїй території або планують запустити їх як засіб пропуску найближчим часом. Єдиним каменем спотикання залишається різноманітність вакцин проти COVID-19 та питання визнання певних препаратів у різних країнах.

В Україні офіційно визнані та використовуються шість вакцин: Spikevax/Moderna, Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech та три версії AstraZeneca: європейська Vaxzevria, індійський CoviShield та південнокорейський SKBio. При цьому повністю, тобто двічі щеплені в Україні лише близько 16% населення — їм насамперед доступні подорожі за кордон за документом вакцинації. Delo.ua склали зрозумілі та доступні таблиці зі списком країн та визнаних у них вакцин.

Що потрібно врахувати щепленим українцям перед поїздкою

У переважній більшості країн визнають для в'їзду вакцинацію трьома препаратами: європейською версією AstraZeneca (145 держав), Pfizer (125) та Moderna (87). Якщо в Європі, Америці та Африці ці вакцини схвалені приблизно в однаковій мірі, то в Азії влада більшості країн віддає перевагу саме AstraZeneca/Vaxzevria. З тих вакцин, які доступні українцям, найменш популярною є південнокорейська SKBio.

В основному пускають вакцинованих мандрівників країни вказують, що в'їзд можливий лише якщо після останньої введеної дози пройшло щонайменше два тижні.

Але треба розуміти, що на даний момент багато держав хоч і визнають свідоцтва про вакцинацію зазначеними вище препаратами, на додачу все одно вимагають ще й ПЛР-тест. Актуальність цього виду перевірки можна перевірити на карті від українського МЗС за посиланням .

Там же можна уточнити інформацію, який саме вид свідоцтва щеплення потрібен для відвідування тієї чи іншої країни — електронного чи паперового. Це також важливо врахувати, адже ще не всі держави визнали цифровий сертифікат вакцинації України "Дії", але можуть приймати паперові довідки.

Також у деяких випадках міжнародний ковід сертифікат не дає право на вільний в'їзд до країни, проте звільняє від обов'язкової самоізоляції після приїзду на курорт.

Окремі країни пускають щеплених туристів лише із "зелених зон" — територій, де захворюваність на коронавірус не перевищила визначеного місцевою владою порога. Найчастіше це не більше ніж 75 нових випадків COVID-19 на 100 тисяч населення за останні 14 днів.

З якими вакцинами пускають до Канади? А на Мальдіви?

Інфографіка: Тетяна Кравченко / Delo.ua

Марія Пирогова, спеціально для Delo.ua