ФБР створило підрозділ з контролю обороту криптовалюти

ФБР створило підрозділ з контролю обороту криптовалюти

Федеральне бюро розслідувань США створило підрозділ, який займатиметься аналізом блокчейну та конфіскацією віртуальних активів. Міністерство юстиції призначило керувати ним прокурора з комп'ютерних злочинів.

Як повідомляє Reuters, підрозділ ФБР з "експлуатації віртуальних активів" створено після найбільшої в історії фінансової конфіскації Міністерства юстиції на початку лютого 2022 року.

Тоді прокурор з комп'ютерних злочинів звинуватив подружню пару з Нью-Йорка в нібито відмиванні біткоїнів, які нині оцінюються більш ніж у 4,5 мільярда доларів. Вони були викрадені в 2016 році під час злому біржі цифрової валюти Bitfinex.

Крім того, регулюючі органи посилили контроль над криптоіндустрією після серії потужних кібератак на найбільшу мережу паливних трубопроводів США та найбільшого у світі постачальника яловичини, що сталися у 2021 році. Групи здирників часто вимагають заплатити їм саме в биткоїнах.

"Новий підрозділ ФБР об'єднає експертів в області криптовалют у єдиний мозковий центр, який зможе проводити аналіз блокчейн-обладнання, вилучати віртуальні активи та навчати інших співробітників ФБР", — заявила заступник генерального прокурора США Ліза Монако.

Нагадаємо, Міністерство юстиції США конфіскувало більшу частину зі 119 тисяч 754 біткоїнів, викрадених у 2016 році з однією з найбільших криптовалютних бірж у світі Bitfinex (Гонконг). За даними відомства, вартість монет на момент конфіскації становила понад 3,6 мільярда доларів.

Затриманими виявились 34-річний Ілля Ліхтенштейн, який має громадянство США та Росії, а також його 31-річна дружина Хізер Морган. Слідчі змогли конфіскувати понад 94 тисячі біткоїнів, отримавши під час обшуку ключі (цифрові паролі) для доступу до криптовалютного гаманця Ліхтенштейна.