Європейці можуть залишитися без доступу до Facebook та Instagram: у Meta заявили про можливе закриття соцмереж у Європі

Компанія Meta заявила, що розглядає можливість закриття Facebook та Instagram у Європі, якщо не зможе продовжувати передавати дані користувачів назад до США. Про це компанія попереджає у своєму річному звіті.

Таким чином, доступ до соцмереж можуть втратити і українські користувачі. При цьому, оскільки причина можливого закриття Facebook та Instagram пов'язана із законодавством, можливо, що рішення Meta торкнеться лише країн-учасниць Євросоюзу.

В даний час регулюючі органи в Європі розробляють нове законодавство, яке визначатиме, як дані користувача будуть передаватися в США.

У своєму звіті Meta повідомила про можливі варіанти розвитку подій залежно від ухвалених змін.

"Якщо нова структура трансатлантичної передачі даних не буде прийнята і ми не зможемо продовжувати покладатися на SCC (стандартні договірні положення) або інші альтернативні засоби передачі даних з Європи до Сполучених Штатів, ми, ймовірно, не зможемо продовжити роботу наших найбільш значущих продуктів і послуг, включаючи Facebook та Instagram, у Європі", - сказано в заяві компанії.

Раніше Meta регулювала передачу даних за допомогою системи, відомої як Privacy Shield та інших типових угод з європейськими країнами.

Але цей договір було анульовано Європейським судом у липні 2020 року через порушення захисту даних. З того часу ЄС та США намагалися працювати над новою версією, але вона ще не реалізована.

При цьому в Україні продукти Meta стають все більш затребуваними як для фізосіб, так і для бізнесу. Зазначимо, що у 2022 році соціальна мережа Instagram вперше випередила Facebook за кількістю користувачів в Україні.

Згідно з результатами дослідження комунікаційного агентства plusone social impact, за останні півроку соціальна мережа Instagram збільшила кількість користувачів на 2,3 млн. і вперше за цим показником випередила Facebook.

Крім того, українці звернулися до президента Володимира Зеленського з петицією, в якій просять главу держави звернутися до компаній YouTube, Facebook, Google з приводу відкриття офісів в Україні. Громадяни вважають, що відсутність офісів цих компаній несе загрозу національній безпеці України.