"Пробити" авто за номерами – які дані можна дізнатися про власника?

"Пробити" авто за номерами – які дані можна дізнатися про власника?

Ще кілька десятиліть тому звичайний громадянин не міг за номером автомобіля зібрати дані про його власника. Поступова цифровізація, використання мобільних послуг та додатків, відкриття державних реєстрів зробило прозорішими дані про мешканців країни. З початком повномасштабної агресії РФ частина відкритих даних була засекречена, тоді як зараз існує тенденція до поступового відновлення доступу громадян до електронних реєстрів. Щоб внести ясність на тему, редакція delo.ua актуалізувала інформацію, яку можна дізнатися за номером автомобіля.

В умовах повномасштабного російського вторгнення, переслідувань порушників правил дорожнього руху зі смертельними наслідками, трагічних ДТП на блок-постах та загальної нервозності населення, у громадян виникає логічне бажання відслідковувати підозріле оточення. І якщо сумнівний перехожий навряд чи власноруч надасть свої паспортні дані, то з підозрілою автівкою легше – будь-хто може побачити її номерні знаки.

Необхідність такої відкритості даних про транспортні засоби (ТЗ) пояснюється у статті 1187 Цивільного кодексу України, згідно з якою автомобіль є джерелом підвищеної опасности. Тому закон вимагає від автовласників тримати номери транспортного засобу чистими та добре освітленими, щоб у разі ДТП або протиправних дій за його участю свідки чи засоби автоматичної фіксації "побачили" прикмети ТЗ-порушника.

У жовтні 2022 року в Україні обновилося законодавство щодо порушення використання номерних знаків ТЗ. Відповідно до частини 1 статті 121-3 КУпАП водіїв чекає штраф у 1190 грн за наступні порушення:

  • за керування чи експлуатацію автомобіля без номерного знака;
  • з номерним знаком, що не належить цьому засобу або не відповідає встановленим зразкам або вимогам;
  • з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці;
  • перевернутим чи неосвітленим номерним знаком, або закритим іншими предметами (зокрема прозрачными);
  • з нанесенням покриття або застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію;
  • забрудненим номерним знаком, якщо така забрудненість не дає змоги чітко визначити символи або буквено-числову комбінацію номерного знака з відстані 20 метрів;
  • умисні дії, спрямовані на приховування номерного знака.

Таким чином, державний номерний знак і його помітність є ключовим фактором, за яким можна розпізнати авто та отримати дані про нього. Нижче наведені основні послуги з надання даних про ТЗ.

Через поліс страхування

Через сайт Моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ) можна перевірити, чи є дійсним страховий поліс на авто. Це стосується як власного автомобіля, так і будь-якого іншого ТЗ із відомим номерним знаком або VIN-кодом.

Функціонал сайту МТСБУ.

Цей засіб, який діє вже досить довгий час, надає наступну інформацію про авто:

  • Номер авто та його VIN-код;
  • Чинність страхового полісу та дані про компанію, яка його видала;
  • Марку та модель автомобіля, тип кузова та клас об'єму двигуна.

Таким чином, про конкретне авто можна дізнатися лише базову інформацію .

Opendatabot у месенжері

Сервіс пошуку в державних реестрах даних про компанії, людей, автомобілі та нерухомість. Щодо транспортних засобів, ним використовуються дані з реестру МВС.

Opendatabot дає більше інформації за МТСБУ, проте встановити власника все одно неможливо.

Сервісом користуються, "спілкуючись" з ботом у месенджерах, таких як Telegram, Viber чи WhatsApp. Вказавши держномер ТЗ, можна отримати такі дані про нього:

  • Номер авто та дані про заміну техпаспорту на нього, а також проведені втручання у конструкцію, які вимагають повторної реєстрації ТЗ;
  • Рік випуску авто та його VIN-код;
  • Марку та модель автомобіля, споряджену масу, тип кузова та точний об'єм двигуна.

Сторонні застосунки для мобільних платформ

Існує доволі багато застосунків для пошуку інформації про автомобіль, але в цілому вони лише дублюють дані з двох вищезгаданих реєстрів. При цьому може відрізнятися візуальне оформлення застосунків, порядок видачі даних та засіб їх введення - в деяких держномерах вводитися вручну, тоді як інші аналізують фото номера автівки (у кореспондента видання цей метод вперто відмовлявся працювати).

Крім стильного оформлення застосування не видає принципово нових даних у порівнянні з Opendatabot.

Подібні програми для смартфонів та планшетів також пропонують за окрему плату надати більш детальну інформацію про автомобіль - наприклад, чи був він куплений на аукціоні в США, де дешево продають биті автомобілі для подальшого ремонту та реєстрації в Україні. Проте, інформація про американські автомобілі існує в загальнодоступних регістрах, і може бути безкоштовно перевірена на спеціалізованих сайтах, які нескладно знайти в інтернеті.

Певна перевага подібних застосунків є у можливості швидко перевірити, чи не знаходиться обране авто у розшуку в Україні чи через Інтерпол. Машини з "перебитим" VIN-кодом зустрічаються на вулицях не так і часто - за даними Opendatabot їх 1,2 тис. із 8,41 млн зареєстрованих у МВС, або менше ніж 0,01% .

Більше того, варто двічі подумати, перш ніж встановлювати на смартфон будь-яке програмне забезпечення, яке отримує дозволи на використання камери пристрою чи його вбудованої пам'яті. Деякі застосування будь-якого профілю можуть шпигувати за користувачем і збирати інформацію про його дії.

Як дізнатися прізвище власника за номером авто?

Нажаль, ніяк. Перераховані вище сервіси надають інформацію виключно з відкритих реєстрів, і їхня діяльність не може порушувати право громадян на конфіденційність, яка охороняється законом.

"Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте та сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України", - йдеться у статті 32 Конституції України.

Однією з гарантій здійснення права громадянина на конфіденційність є стаття 182 УК України. Таке право може бути обмежене тільки відповідно до закону на підставі судового рішення .

Порушення конфіденційності громадян карається штрафом у 8500-17000 грн, або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотний вред охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, - караються арештом на строк 3-6 місяців або обмеженням волі на строк 3-5 років, або позбавленням волі на той самий рядок.

Підсумовуючи : користувачу не варто вірити в обіщання "пробити власника за номером" за відповідну плату – це, як мінімум, незаконно. Також надана інформація про власника авто ніяк не верифікується, і може бути просто вигаданою чи згенерованою у застосунку зі випадкових імен та прізвищ.

У яких ситуаціях стануть в нагоді сервіси перевірки авто за номерами?

  • ДТП. Відразу після дорожньої пригоди варто перевірити, чи застрахований "опонент", і яка саме компанія покриватиме страхові ризики;
  • При покупці авто. Перевірка авто дає можливість поцікавитися у продавця, чому машина проходила перереєстрацію, чи співпадає її колір або об'єм двигуна з техпаспортними даними. Якщо продавець плутається в поясненнях, є сенс пошукати інший автомобіль.